I dagens udgave af Jyllands-Posten bliver mobilselskabet Sonofon beskyldt for at have opfordret til karteldannelse på et møde i IT- og Telestyrelsens TeleForum, der er en brancheklub for teleselskaberne.
Men mødet handlede ikke om priser. Derimod var brugen af GSM-gateways på dagsordenen, lyder forklaringen fra Sonofon. En GSM-gateway er i princippet en mobiltelefon, der er koblet til virksomhedens telefonanlæg, og sørger for at samtaler fra fastnet til mobil ryger direkte over i mobilnettet og uden om det faste net.
Dermed sparer kunderne op til en krone per minut i den såkaldte termineringsafgift. Sonofon havde fremlagt sine betragtninger i et notat, der skulle være udgangspunkt for en diskussion af hvorvidt brugen af GSM-gateways er lovlig i Danmark.
»Notatet diskuterer ikke priser, som det påstås i visse medier. Derimod beskriver notatet det ulovlige gensalg af mobiltrafik, som visse firmaer tilbyder via såkaldte GSM-gateways. Sonofons notat beskriver denne problemstilling med henblik på at diskutere de lovmæssige forhold med myndighederne,« skriver Sonofon i en pressemeddelelse.
Det er også den opfattelse som vicedirektør i TDC, Jens Hauge, har. Han var selv til stede på mødet.
»Mødet handlede om brug af GSM-gateways, og ikke om priser, og der er intet som helst at komme efter i den retning. Det er nogle forskruede og absurde påstande man kan læse i Jyllands-Posten i dag,« siger Jens Hauge.
Han peger på at styrelsens egen direktør, Jørgen Abild Andersen, også deltog i mødet. Og mødet var ikke lukket, men åbent, og notatet fra Sonofon er offentligt tilgængeligt.
»Man prøver på at få det til at se fordækt og lukket ud, men sandheden er, at mødet var åbent, og at både notat og referefatet af mødet er offentligt tilgængeligt. Man må vel også gå ud fra, at styrelsen egen direktør ville have grebet ind, hvis der foregik kartel-snak,« mener Jens Hauge fra TDC.
Jens Hauge får opbakning fra Telias juridiske direktør, Jens Ottosen Støtt, som også deltog i mødet.
»Min opfattelse er, at mødet handlede om brugen af GSM-gateways. Der blev ikke diskuteret priser, og hvis vi endelig ville lave konkurrencebegrænsende aftaler, så ville IT- og Telestyrelsen nok ikke lige være stedet at mødes, « siger Jens Ottosen Støtt fra Telia.