Sigtet for at afsløre indbrudstyv på nettet

Efter seks indbrud i træk offentliggjorde spilbutikken Coolshop i sidste måned en overvågningsvideo, hvor man kunne se tyveknægten i aktion. Nu har politiet rejst sigtelse - ikke mod tyven, men mod butikken, som ved at lægge videoen på nettet har krænket persondataloven.

Nordjyllands Politi har sigtet medejer og talsmand Jacob Risgård for spilbutikken Coolshop efter en anmeldelse fra Datatilsynet, skriver nordjyske.dk

Sigtelsen sker fordi Coolshop har overtrådt persondataloven ved at offentliggøre en overvågningsvideo med tyveknægten. Det indbragte for et par uger siden butikken en påtale fra Datasilsynet, som udtalte, at den registrerede ikke havde udtrykt samtykke til at få videoen lagt på nettet. Datatilsynet gik skridtet videre og foretog en politianmeldelse, og det har nu ført til sigtelse mod butikkens medejer og stifter i en skelsættende sag, der ifølge norddjyske.dk kun er den anden slags af sin art herhjemme.

Samtidigt med den overraskende sigtelse mod Coolshop-ejeren er en anden overvågningsvideo havnet på nettet. Et voldeligt røveri mod en guldsmed i Århus fik i går ejeren til at lægge overvågningsvideon på nettet og udlove en dusør på 25.000 kroner.


Også Coolshops nabo i det nordjyske, it-grossisten Rosenmeier, har bebudet, at man vil offentliggøre overvågningsvideoer med tyveknægte.

Hos Coolshop fortæller Jacob Risgård, at han på forhånd vil nægte at betale en eventuel bøde.

Bliver han dømt for overtrædelse af persondataloven risikerer han bøde i størrelsesordenen 10.000 kroner, men loven giver mulighed for op til fire års fængsel.

Til nordjyske.dk siger Jacob Risgård, at han føler sin retssikkerhed krænket, og han kritiserer, at samme betjent både stod for efterforskningen af de mange uopklarede indbrud i butikken og overbragte sigtelsen om overtrædelse af persondataloven.

Den angiveligt første anmeldelse nogensinde om brud på persondata-loven verserer i øjeblikket hos Østjyllands Politi, og der er endnu ikke truffet en afgørelse.

Hos Coolshop mente man sig ellers i på sikker grund da forhandleren efter påtalen fra Datatilsynet tilæsyneladende havde fundet en smutvej i lovgivningen:

»Vi sætter en seddel på døren, hvor vi skriver, at alle der træder ind, medvirker i Coolshops eget tv-program. Hvis nogen så vælger at gå ind, så giver de samtykke,« fortalte han i sidste måned til DR Nordjylland.





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere