Fagforbundet Prosa er i den grad gået i flæsket på Politiets Efterretningstjeneste, som beskyldes for at lade hånt om beskyttelsen af cirka 1500 telemedarbejderes privatliv.
I første omgang vil Prosa ifølge faglig sekretær Hanne Lykke klage til Datatilsynet og Folketingets retsudvalg. Her skal PET forklare, hvorfor man ikke vil opretholde beskyttelsen af stærkt personlige oplysninger for den store skare af telemedarbejdere, der er kommet i klemme i terrorpakkens krav om logning,
Problemestillingen ligger i begrebet »yderst hemmeligt,« der dels betegner den højeste hemmelighedsklassifikation og dels den højest opnåelige sikkerhedsgodkendelse. Hidtil har kun en meget lille håndfuld mennesker skulle ansøge om sikkerhedsgodkendelse til »yderst hemmeligt«. Men terrorpakkens logningskrav medfører, at alle udbyderne af telefoni og internet skal udpege nøglemedarbedjere, som kan være kontaktpersoner til PET.
For at undgå at efterforskningen bliver kompromitteret, når PET skal have fingrene i mistænkte personers internettrafik, skal nøglepersonerne gennem den strengeste sikkerhedsgodkendelse.
Med terrorpakken kommer antallet af personer med den højeste clearing pludseligt op i en hel anden størrelsesorden end tidligere. Tallet anslås til omkring 1500 - afhængigt af, hvor mange teleselskaber, der vælger at outsource lognings-processen.
I tillæg til de mange personlige og intime oplysninger, som en ansøgning om højeste sikkerhedsgodkendelse indeholder, kræver ansøgningen en påtegning fra vedkommendes arbejdgiver. Det er her, problemet ligger, mener Prosa.
»PET har meddelt os, at de mener, at arbejdsgiveren har brug for at læse medarbejdernes oplysninger på ansøgningsskemaet, for at vedkommende bedre kan vurdere, om medarbejderen skal indstilles til godkendelsen eller ej. Det er rystende læsning,« siger Hanne Lykke.
ComOn har forelagt sagen for PET. Som svar siger PET-chef Jakob Scharf, at man vil genoverveje procedurerne.
»De procedurer, som PET anvender i forbindelse med sikkerhedsgodkendelser, er de samme for offentligt og privat ansatte. Politiets Efterretningstjeneste har ikke tidligere konstateret problemer i forbindelse med arbejdsgiveres påtegning af medarbejderes ansøgninger om sikkerhedsgodkendelse. Politiets Efterretningstjeneste vil imidlertid i forbindelse med en igangværende revision af de procedurer, som anvendes ved sikkerhedsgodkendelser, inddrage dette spørgsmål,« hedder i det i en e-mail fra chefen for Politiets Efterretningstjeneste.