Nobelpris for harddisk-kvantespring

Årets Nobelpris i fysik går til franske Albert Fert og tyske Peter Grünberg for deres arbejde med en teknik, som danner grundlag for alle moderne harddiske.

Den franske fysiker Albert Fert og tyske Peter Grünberg har vundet årets Nobelpris i fysik for deres arbejde med nanoteknologi. Det har nobelpriskomiteen netop meddelt. De to fysikere deler den prestigefyldte pris på 10 millioner kroner.

Albert Fert og tyske Peter Grünberg har udviklet en teknik som danner grundlag for alle moderne harddiske. Franske og tyske forskerhold under ledelse af de to fysikere opdagede fænomenet GMR (Giant Magnetorresistance) i 1988 uafhængigt af hinanden.

Forskerne opdagede, at den elektriske modstand skifter med op til 50 procent når vekslende tynde lag af forskellige metalliske elementer udsættes for et varierende magnetfelt. Det åbner mulighed for at konstruere meget følsomme læsehoveder til harddiske og dermed presse flere data ned på de magnetiske diske uden at øge størrelsen.

Teknikken blev videreudviklet af forskere hos IBM, og de første harddiske med GMR-læsehoveder kom på markedet lige inden årtusindskiftet. IBM's første GMR-harddisk havde en kapacitet på 17 GB - i dag har den gennemsnitlige harddisk en kapacitet der er mere end ti gange større.

Sidste år gik Nobelprisen i fysik til amerikanerne John C. Mather og George F. Smoot for deres måling af temperatur-svingninger i den kosmiske baggrundsstråling med COBE-satellitten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere