Frygt for sne i flimmerkassen takket være LTE-net

Skal kommende LTE-net begrænses, eller skal tv-kunder sætte filter op?

Flimmer og firkanter.

Det bliver de kedelige konsekvenser for mange tv-seere, hvis det kommende LTE-net i 800 MHz-båndet om to år får lov til at brede sig ud over Danmark uden hindringer.

Det frygter tv-selskaberne Boxer og YouSee.

IT- og Telestyrelsen har derfor hyret konsulenter, som er i gang med at undersøge, hvordan et nyt mobilnet med LTE i 800 MHz-båndet kan undgå at forstyrre i tv-stuerne.

 

Frygten er sne og flimmer

Problemet er ikke LTE-nettet i de høje frekvenser, som teleselskaberne næste år lancerer, men derimod LTE-nettet i den digitale dividende – altså overskuddet af tv-frekvenser ved overgangen til digitale tv-signaler. Dette LTE-net vil tidligst være klar 1. januar 2013.

Tv-selskaberne ser to løsninger. Enten skal IT- og Telestyrelsen skære og klippe i licensbetingelserne, der efter planen bliver fastlagt næste år, og på den måde begrænse LTE-nettets udbredelse og kapacitet. En anden mulighed er at sætte et filter op ude hos tv-ejerne.

Endnu findes ingen international erfaring med, hvordan LTE i 800 MHz-båndet i praksis spiller sammen med tv-signalerne i praksis. Men hvis frygten viser sig at holde stik, kan Boxer-kunder, der modtager et digitalt tv-signal, risikere at opleve pixelerede billeder, mens YouSees kabel-tv-kunder, som modtager et analogt signal, kan få den klassiske sne i flimrekassen eller striber på skærmen.

Forstyrrelsen kan opstå på flere måder. Både kunder hos Boxer og YouSee kan opleve problemer med tv-signalet, hvis deres tv-forbindelse er dårligt afskærmet. Det kan skyldes, at tv’et er gammelt, eller at forbrugeren har købt nogle billige ledninger, der ikke har en ordentlig metalafskærmning.

”Vi kommer hver eneste dag ud til folk med problemer og ser installationer, som ens bedstemor kunne have lavet bedre,” siger Dan E. Jensen, sektionschef hos YouSee.

 

YouSees infrastruktur er afskærmet

YouSees egen infrastruktur, der går over kabler i jorden, er afskærmet ordentligt, siger Dan E. Jensen. Han vurderer, at problemet for YouSee opstår, hvis kunder sidder med terminaler – altså mobiler eller usb-dongles – og uploader over LTE-nettet i 800 MHz-båndet.

Sendemasterne udgør ikke i sig selv et stort problem, vurderer sektionschefen, fordi de i realiteten har så lav en effektstyrke, at det ofte ikke vil kunne give flimmer ude i stuerne. Dan E. Jensen siger, at det nye LTE-net kan ske at sende i samme frekvens som 10 procent af de samme frekvenser, som kabel-tv-selskabet benytter i ledningerne. Ud af YouSees 100 kanaler, kan 10 kanaler altså ende som flimmer eller striber, siger sektionschefen.

”Det svarer til at to mennesker sidder og råber to forskellige beskeder ind i dit øre,” forklarer Dan E. Jensen om problemet.

En løsning kunne være, at tv-kunderne køber bedre kabler, der fører signalet fra antennestikket i væggen og hen til tv’et – samt at tv’et er nyt og dermed godt afskærmet. Det siger Dan E. Jensen, som desuden anbefaler kunder at købe kabler, som bærer et kvalitetsstempel fra YouSee eller Stofa.

En løsning for YouSee, som måske vil afhjælpe en del af problemet, er at gå over til digitalt tv-signal i de berørte kanaler – de er nemlig mere robuste over for forstyrrelser, siger Dan E. Jensen.

 

Boxer har problem med sendemaster

Boxer har et ekstra problem. Tv-selskabet, som gjorde sin entre i Danmark for et år siden, sender via sendemaster – altså med frekvenser i luften. Derfor vil LTE-sendemasterne kunne volde problemer for tv-selsabet. Ifølge Boxers administrerende direktør i Danmark, Steen Ulf Jensen, vil LTE-nettet kunne ramme to kanaler, medmindre LTE-licensen bliver begrænset. Det drejer sig om kanal 59 og 60.

”Det er de to kanaler, som ligger øverst i vores bånd oppe mod 800 MHz. Der ved man, at det vil give forstyrrelser,” siger Steen Ulf Jensen.
Boxers frekvenser vil primært opleve problemer i Københavnsområdet og dele af Sjælland, siger han. Måske burde løsningen derfor være at begrænse LTE-nettet i 800 MHz-båndet i disse områder, hvor der alligevel ofte vil være LTE-dækning takket være de højere frekvenser, som teleselskaberne udnytter til LTE i Danmarks største byer.

 

LTE i 800 MHz-bånd begrænset til yderkant?

I det hele taget bør politikerne overveje blot at udbyde LTE-licenser i 800 MHz-båndet i yderområderne, eftersom de langtrækkende, lave frekvenser primært er tænkt som en god, billig mulighed for at række langt ud på landet. Det mener begge tv-selskaber.

”Man kunne også vælge at sige, at så er det primært yderkantsområderne, vi bruger det til,” siger Steen Ulf Jensen om LTE i 800 MHz-båndet.
En anden løsning vil være at sætte et filter op hos Boxers tv-kunder. Det er dog ofte en besværlig affære, eftersom filteret skal sættes op før antenneforstærkeren, der i nogle tilfælde sidder helt tæt ved antennen, for eksempel oppe i skorstenen. Derfor skal en installatør ofte op og kravle for at sætte filter op. Nogle fjernsyn bruger desuden stueantenner, hvor forstærkeren er indbygget i antennen. Ved disse integrerede antenner, vil det være yderst vanskeligt at sætte filter i.

 

Tv vigtigt for demokrati

Boxer mener ikke, at tv-seere bør belemres med at skulle sætte filter op, blot fordi nogle danskere vil have superhurtigt mobilnet med lave svartider og større båndbredder.

Boxer mener, at det ikke er deres ansvar at sørge for at undgå pixelerede billeder, eftersom selskabet i forvejen har gjort sig store investeringer og købt en tv-licens. Desuden har tv’et en vigtig funktion i samfundet, mener tv-direktøren.

”Vi synes, der bliver kørt på den høje klinge, hvor teleselskaber siger, at det er fantastisk vigtigt, at alle får mobilt bredbånd, og der mener vi, at tv'et også er vigtigt, blandt andet for demokratiet,” siger Steen Ulf Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere