Ulovlig strejke kan være Prosas bedste våben

Arbejdsretten til 33 strejkende: ?Tag på arbejde - nu!?

Op mod 33 CSC-ansatte var i dag i strejke, selvom det ifølge gældende regler var forbudt.

Efter en hastebehandling af sagen valgte Arbejdsretten som ventet af begge parter i konflikten at erklære strejken for overenskomststridig. I en kendelse beordrede retten Prosa-siden i konflikten til at pålægge de strejkende at genoptage arbejdet på CSC ”med det samme”.

Det påbud kom omkring kl. tre. Men hvorvidt de strejkende har pareret ordre, står uklart.

”Jeg ved det ikke, jeg har ikke hørt tilbage fra dem,” lyder meldingen fra Kim Dehn Jørgensen, tillidsmand og en af forhandlerne i Prosa-siden på CSC, da ComON fanger ham ved halvfem-tiden i dag.

Han forklarer, at han har sendt en email til de strejkende med besked om, at de skal gå i arbejde med det samme.

Ifølge ComONs oplysninger var det mellem 25 og 33 medarbejdere med strategisk vigtige jobfunktioner, som i går eftermiddag forlod arbejdspladsen i den ulovlige strejke. Kilder hos deres modpart, som ikke ønsker at udtale sig til citat, mener, at deres aktion virkede systematisk og planlagt. Hos modparten, Prosa, lyder meldingen, at de gik i vrede over forholdene, og at  man har forsøgt efter bedste evne at få de strejkende til at genoptage arbejdet.

Det siger blandt andre Prosas næstformand Hanne Lykke.

De strejkende har ifølge Prosa givet efter for utålelige arbejdsforhold, hvor de i konfliktmæssig forstand er tvunget til at grave deres egen grav. De skal nemlig oplære vikarer i at udføre deres arbejde. Dermed bliver det måske uden den store effekt, hvis de går i strejke, når de kan, den 1.juni.

Prosa mener, at det er i strid med arbejdsmarkedets konfliktregler, når CSC kræver, at medarbejdere, der har planlagt at strejke til juni, forinden skal oplære afløsere, der kan videreføre deres arbejde. Det vil ødelægge vædien af strejkevåbnet, lyder argumentet.

Forbundet agter at indbringe sagen for arbejdsretten, forklarer Hanne Lykke til ComON.

Hun afviser, at det i virkeligheden skulle være det smarteste set fra Prosas side, at nøglemedarbejdere hos CSC kaster sig ud i en overenskomststridig konflikt længe inden der åbnes for en lovlig konflikt den 1. juni.

Til den tid vil 400 Prosa-ansatte efter planen gå i strejke. Men hvis CSC har opbygget et tilstrækkeligt beredskab, sådan som selskabet hævder over for kunderne, vil firmaet blot kunne sige farvel og tak til de strejkende med et smil.

Prosas worst case scenario er, at CSC klarer at udføre de strejkendes opgaver,og blot sparer nogle rare millioner på lønninger, mens man hos fagforbundets medlemmer langsomt mister modet - og strejkekassen på et tidspunkt uundgåeligt løber tør.

Men med dagens kendelse i Arbejdsretten vil CSC uden videre kunne bortvise de utålmodige strejkende, hvis ikke de møder op på arbejde igen. Spørgsmålet er dog, om selskabet vil skille sig af med særligt mange vigtige folk, som måske styrer driften af vigtige kunde-systemer.

Morten Schønning Madsen, der er underdirektør i Dansk Erhverv og har været forhandlingsleder for CSC, siger til ComON, at han forventer, at de strejkende vil følge pålægget fra Arbejdsretten og tage tilbage på arbejde.

Det samme forventer Hanne Lykke i Prosa.

Hun sad ikke selv med ved forhandlingerne, der tidligere på ugen brød sammen, men udtaler sig på vegne af de to faglige klubber under Prosa, som forhandler med CSC–ledelsen.

Som tidligere omtalt på ComON har CSC-ledelsen gennem længere tid arbejdet på at rekruttere underleverandører samt vikarer og diverse freelancere, der kan sikre den fortsatte drift af de forskellige systemer på CSC selvom Prosa-medlemmerne skulle gøre alvor af truslen om en storkonflikt den 1. juni.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere