Intet tyder på svigtende forsyninger ved årsskiftet

De danske kunder hos el-, gas-, varme- og vandforsyningsselskaberne kan godt regne med forsyninger også nytårsnat.


Det er resultatet af den netop offentliggjorte rapport om forsyningssektorens År 2000 parathed fra en arbejdsgruppe under Forskningsministeriets År 2000 Forum. Rapporten er den sidste i en række som løbende har fulgt fremdriften i selskabernes arbejde.


På el-området er 99% af de danske forbrugere dækket af selskaber som har meldt sig År 2000 parat med udgangen af oktober. Den sidste procent kommer på plads i november måned. Ligeledes vil de sidste opgaver være løst inden for gassektoren med udgangen af november måned. På nuværende tidspunkt er 95% af systemerne meldt parat.


Inden for vand- og varmeforsyning er hhv. 3 og 2% af forbrugerne dækket af selskaber som skal ind i december måned for at melde klar. Resten vil være klar inden da.


Samlet er der således i forhold til tidligere for nogle selskaber en mindre udskydelse af tidspunktet for endelig klarmelding. Denne udskydelse er ikke alarmerende, hedder det i rapporten. Der tegner sig fortsat et tilfredsstillende billede af År 2000 paratheden inden for forsyningssektoren.


Selskaberne har i den sidste fase brugt ressourcer på at styrke beredskabet hvis der mod forventning skulle opstå År 2000 problemer. De fire områder er så vigtige for samfundet at selv en teoretisk mulighed for at der opstår problemer gør det nødvendigt med et styrket beredskab. Derfor er driften på de vigtigste områder omlagt for at styrke forsyningssikkerheden, og der er indkaldt ekstra personale ud over normalt på en nytårsaften.


Elværkerne vil have 900 mand på vagt. Det er mere end 50% udover det sædvanlige. Der vil også være flere værker i drift end normalt for at sikre mere reservekapacitet såfremt et enkelt værk skulle svigte. Og endelig vil udenlandsforbindelserne kun blive belastet op til halv kapacitet, for at der hurtigt kan trækkes på yderligere forsyninger ad denne vej.


Gasselskaberne råder over 33% mere personale end ellers. Endvidere er der gaslagre der vil kunne opretholde forsyningerne i en periode hvis tilførslen af gas fra Nordsøen svigter. Alternative kommunikationsforbindelser oprettes, nødstrømsanlæg etableres og hertil kommer at ved svigt i selskabernes egne systemer kan forsyningerne klares ved manuel drift.


Også inden for vand- og varmeforsyning vil mange af de større selskaber have etableret nødstrøm, indkaldt ekstra personale og sikret sig ekstra reservekapacitet. Også på dette område gælder det at systemerne i vidt omfang kan betjenes manuelt.


Forsyningssektoren vil derfor nytårsnat år 2000 være overvåget som aldrig før, konkluderes det.


Rapporten kan læses på Energistyrelsens hjemmeside.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Alfapeople Nordic A/S
    Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere