Microsoft indgår endnu et forlig

I en af de mest opsigtsvækkende kovendinger i computerindustriens historie har Microsoft indgået en forligsaftale, som ikke blot lukker mere end 100 retssager, men også sikrer softwarefirmaet dominans på det amerikanske uddannelsesmarked.

Microsoft har tilbudt at donere software, tjenesteydelser, træning og licenser for mere end 1 milliard dollar til amerikanske skoler. Softwarefirmaets tilbud er del af en forligsaftale, som betyder at mere end 100 private retssager mod Microsoft skal lukkes. De fleste af retssagerne handler om, at Microsoft har sat prisen for Windows for højt, og størsteparten af sagerne blev startet efter dommer Thomas Penfield Jacksons afgørelse i monopol-sagen, som senere blev forkastet.


På papiret kan forligsaftalen ligne et stort nederlag for Microsoft - for at afslutte lidt mere end 100 retssager skal softwaregiganten betale 1 milliard dollar. Men aftalen kan også tolkes som en afgørende sejr for firmaet. For det første bliver den faktiske omkostning for Microsoft langt lavere - i mange tilfælde er der kun tale om at donere licenser, som ikke har tilknyttet produktionsomkostninger.


Men den anden, og langt vigtigere fordel for Microsoft, ligger i muligheden for at komme ind på uddannelsesmarkedet. Men den historiske softwaredonation har Microsoft sikret sig god omtale i medierne, og et meget stort antal skoler i USA kommer fremover til at anvende doneret Microsoft-software. Firmaet har så mulighed for at tjene penge på opdateringer, ekstra træning eller andre tillægsydelser, som ifølge analytikere udgør en stor del af Microsofts eksistensgrundlag.


"Det er en straf, men det får Microsoft til at se godt ud og giver skolerne pc'er, og dermed får Microsoft en endnu større kundegruppe end i dag," siger analytiker Michael Silver fra analysefirmaet Gartner Dataquest til nyhedstjenesten CNET.


I USA bliver uddannelsesmarkedet domineret af Apple, og Microsofts fremstød kan dermed få stor betydning for Mac-firmaet. Microsoft insisterer dog på, at man både vil donere software til Windows- og Mac-computere. Firmaet vurderer at 12.000 skoler, som repræsenterer 7 millioner elever og 400.000 lærere, vil få adgang til "næsten ubegrænset" gratis software.


Forligsaftalen er endnu ikke godkendt af dommer J. Frederick Motz, som behandler sagerne mod softwaregiganten. Det ventes at dommeren vil tage stilling til forslaget på næste tirsdag.


(Kilde: CNET)




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Ciklum ApS
    Offshore software- og systemudvikling.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere