Pladebranchen sidder på en rettighedsbombe

Om godt tre år kan det være slut med solbriller i panden, cokefester og gratis groupies.

Pladebranchens endelige dødsstød kan være begravet i paragrafferne i en amerikansk lov fra 1976.

Det år vedtog den amerikanske kongres en ophavsretslov, der giver rettighedshavere - som musikere -  ret til at opsige aftaler, hvor de afstår rettigheden til andre. Musikerne kan opsige licensaftalen efter 35 år, hvis musikken er udgivet efter 1978. Det betyder at der fra 2013 hvert år er flere og flere musikere der kan kræve rettighederne til deres musik tilbage fra pladeselskaberne, skriver Law.com.

Allerede nu er en supergruppe som Eagles, der stod bag lejrbålsklassikkeren Hotel California, i gang med at forberede deres advokat på at kræve rettighederne til deres bagkatalog tilbage. Det betyder, at pladeselskaber vil miste en af deres eneste tilbageværende indtægter. Det er nemlig stor set kun 36-50 årige der stadig køber CD'er. Tal fra NPD viser, at kun hveranden amerikanske teenager købte en CD sidste år.

De 36-50 årige er vokset op med den musik der er tre år fra at blive sat fri, derfor er det kernepublikummets musik, der er ved at falde pladeselskaberne af hænde.

"Der vil komme store juridiske slagsmål omkring det her," siger Ross Charap, der er partner i advokatfirmaet Moses og Singer, som repræsenterer sangskrivere, pladebranche, og licensdelen af National Music Publishers Association.

"Det bliver blodigt og pladeselskaberne er med rette meget nervøse over udløbet af deres ophavsret."

Advokaten Lee Phillips har udover Eagles også en legende som Barbara Streisand blandt sine kunder. Han bekræfter, at pladebranchen er i overhængede fare for at miste guldfuglene.

"Vi vil sende opsigelser ud," siger Lee Phillips til Law.com.

Musikerne kan enten sælge deres musik via for eksempel Eagles.com eller Streisand.com eller de kan forhandle nye og langt mere lukrative aftaler på plads med pladeselskaberne.

Pladebranchen har dog ikke tænkt sig at følge loven uden kamp. Deres advokater arbejder på at finde forskellige smutveje. En af smutvejene er at påstå, at musikerne var hyret af pladeselskaberne som "work for hire" dermed ejer pladeselskaberne rettighederne til musikken, da musikerne blot indspillede musikken som ansatte i pladeselskabet.  Ifølge Lee Phillips så nævner loven dog eksplecit hvilke erhverv der kan gå ind under "work for hire" undtagelsen og her er lydoptagelser ikke nævnt. Pladeselskaberne har også andre fortolkninger af loven i ærmet, og rent teknisk har de også mulighed for at genindspille en såkaldt 'Remastered' udgave af musikken. Dermed ejer pladeselskabet rettigheden til den nye udgave, mens kunstneren kan kræve rettigheden til den originale, og dårligere version, tilbage. Det er dog uklart om den metode holder i retten.

Den amerikanske pendant til IFPI, RIAA, forsøgte for 10 år siden at få loven ændret. Men det mislykkedes da en række musikere protesterede højlydt.

Den amerikanske musiker Steve Greenberg har allerede sendt en opsigelse af rettighedskontrakten til Universal Music Group. Skønt han er relativt ukendt, så er rettigheden til hans hit 'Funkytown' fra 1980 mange penge værd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere