(Opdateret) Arbejdsretten har fået en hel del mere at se til, efter at Prosa og CSC tidligere på året røg i totterne på hinanden.
En af de mange forskellige Prosa-CSC-sager handler om fredsaftalen, der skal beskytte vigtige funktioner på CSC mod arbejdskonflikter. Fredsaftalen, som udløber 1. juni, har hidtil forhindret, at driftsfolk går i strejke eller bliver lockoutet.
I dag fastsatte Arbejdsretten, at syv af de 116 personer, der var blevet lockoutet af CSC, faktisk var omfattet af fredsaftalen og derfor ikke måtte lockoutes. De syv får nu lov at komme tilbage til deres job, og de får løn med tilbagevirkende kraft – en udgift på i alt 1,5 millioner kroner.
Fredsaftalen gav også Prosa stor begrænsninger i hvor mange, der har kunnet sendes i strejke indtil videre.
Blandt de personer, som Prosa havde udset til at strejke, har Arbejdsretten godkendt fem - i tillæg til fire personer, som retten i sidste måned gav strejke-OK. Dermed er i alt ni Prosa-organiserede CSC-ansatte i strejke.
Fredsaftalen er for længst opsagt med virkning fra 1. juni, hvor Prosa ventes at starte en storstrejke med deltagelse af små 400 CSC-ansatte.
Prosa synes at have haft mindre held ved Arbejdsretten end modparten CSC.
Fagforbundet havde bedt retten behandle spørgsmålet om, hvorvidt CSC kan tvinge medarbejderne til at oplære vikarer, der kan overtage deres arbejde under en strejke.
Da sagen skulle for Arbejdsretten i går, viste det sig, at der var en forkert fordeling af domsmænd udpeget af de to parter og sagen måtte udsættes.
Jo længere tid en afgørelse på den sag udsættes, jo mere tid har CSC til at uddanne vikarer – og dermed ruste sig mod en strejke.
Ifølge ComONs oplysninger er alle de syv lockoutede CSC-medarbejdere, der har gået arbejdsfri siden februar, klar til at vende tilbage til deres job – så længe det varer.