DVD-byttetjenester truet med sagsanlæg

Foreningen af Danske Videogramdistributører truer to danske websteder med en erstatningssag. De to steder gør det lettere for brugerne at udlåne skiver fra deres private dvd-samlinger. Stridens kerne er, om de låner dem ud til alle og enhver eller blot deres venner.

To danske websteder er blevet truet med sagsanlæg af Foreningen af Danske Videogramdistributører (FVD) og pladebranchens fællesorganisation IFPI. De to dvd-byttetjenester Minefilm.dk og DVDel.dk modtog i midten af juni et brev fra FVD's advokat, hvor de blev bedt om at lukke tjenesterne, hvis de ville undgå en retssag.

Ifølge advokatfuldmægtig Jakob Plesner Mathiasen fra advokatfirmaet Johan Schlüter, der repræsenterer FVD, kommer de to sager i forlængelse af et fogedforbud i sidste måned mod webstedet Divxit.dk. Her var det blandt andet muligt at downloade undertekster til film i divx-format.

Det har ikke været muligt at downloade noget ophavsstridigt materiale fra hverken Minefilm.dk eller DVDel.dk. På begge sider kan registrerede brugere lægge titlerne i deres private dvd-samling ud til offentligt skue eller ? som flertallet af brugerne har valgt ? blot til en lukket gruppe af inviterede brugere.

Det er ikke ulovligt at prale med, hvilke dvd-skiver, man har stående hjemme i reolen. Truslerne om sagsanlæg handler om en funktion på begge websteder, hvor en bruger har kunnet bede om at låne en dvd-film af en anden bruger. Det fungerede ved, at brugeren trykkede på en knap, der sendte en standard e-mail til den bruger, man gerne ville låne filmen af.

Spørgsmålet om, hvorvidt de to websteder har medvirket til ulovligheder eller ej, afhænger af, om det kun har været brugernes familie og nære venner, der kunne bruge funktionen, eller om alle og enhver har kunnet bede om at låne en film ligesom på biblioteket.

Derudover er der så spørgsmålet om, hvorvidt webstederne kan holdes ansvarlige for, hvad deres brugere har brugt tjenesterne til. Hvorvidt disse brugere så har udlånt deres dyrt indkøbte originale dvd-film til folk, de ikke kender, er et foreløbigt ubesvaret spørgsmål.

Ulovligt at udlåne til alle og enhver

Stridens æble er Ophavsretslovens paragraf 19 stk. 3, hvoraf det fremgår, at eksemplarer af filmværker ikke må spredes til almenheden uden ophavsmandens samtykke.

I sagerne med de to websteder er spørgsmålet, hvorvidt der er tale om, at dvd-skiverne kan lånes af "almenheden".

Videogramdistributørerne mener på den ene side, at hjemmesiden er baseret på, at brugerne ikke har et forudgående kendskab til hinanden, og det derfor er et brud på Ophavsretsloven.

På den anden side argumenterer indehaverne af de to websteder med, at strukturen bygger på, at en bruger kun kan bede om at låne en anden brugers dvd-skiver, hvis de er medlem af den samme brugergruppe.

På webstedet www.minefilm.dk har brugergrupperne i gennemsnit 1,6 medlemmer. Meningen er, at det kun er personlige venner, der danner en gruppe, hvor de kan se, hvilke film vennerne har, og hvem der har lånt eller gerne vil låne hvad.

I FVD's øjne svarer de to websteder til, at en bogsamler slår dørene op til sit private bibliotek og udlåner sine bøger til alle og enhver, der kommer ind fra gaden.

Det afvises af både Minefilm.dk og DVDel.dk, der gør opmærksom på, at det kun er omkring 1 procent af brugerne, der har gjort listen over deres film tilgængelige for offentligheden.

Ikke råd til retssag

DVDel.dk oplyser, at man ganske vist har fået en advokat til at sammensætte et svar til FVD's advokater, men da webstedet er et fritidsprojekt, har man ikke penge til en retssag.

? Vores advokat mener, at brevene fra FVD er juridisk yderst tyndbenede. Men det er lige meget, for vi har ikke råd til at fortsætte, hvis vi skal i retten, siger Steven Snedker fra DVDel.dk.

Retssag eller ej, så er resultatet af FVD's henvendelser, at DVDel.dk indtil videre er lukket, og Minefilm.dk har fjernet en del af webstedets funktioner.

I løbet af juni måned har FVD og IFPI fået nedlagt fogedforbud mod en række danske websteder, der omhandlede distribution af undertekster eller cd-covers til kopierede dvd-film og musikcd'er.

Relevante links:
Minefilm.dk om anklagerne
DVDel.dk om anklagerne
Ophavsretsloven på Ophavsret.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere