Microsoft-chip bekymrer konkurrenter

Microsofts konkurrenter på markedet for styresystemer er bekymrede over selskabets planer om sikkerhedsteknologien Palladium, der kræver en chip installeret i computerne. Men advokater og sikkerhedsfirmaer ser det som en god idé.

Det har - ikke overraskende - adstedkommet en del debat, at Microsoft er ved at udvikle en omfattende sikkerhedsteknologi, der skal kunne håndtere alt fra digitale signaturer, kryptering og e-mails for den enkelte bruger. Den skal knyttes til en Windows-version, der ventes lanceret i 2004.

Dels påpeger kritikere, at selskabets produkter hidtil ikke har vist sig at være de allermest sikre.

Desuden foruroliger det andre, at teknologien kræver, at der bliver installeret en lille sikkerhedschip i de enkelte computere. Lige præcis det forhold bekymrer firmaer, der distribuerer Linux-styresystemet.

Et af dem er Lindows.com, der samtidig er involveret i den retssag, som Microsoft har anlagt. Softwaregiganten er utilfreds med, at Lindows læner sig op af Windows-varemærket, når det markedsfører sin distribution.

Direktøren Michael Robertson mener, at Microsoft er blevet beruset af erfaringerne med at bygge spilkonsollen Xbox.

- Her har Microsoft skabt et lukket rum, hvor de kontrollerer alt ? lige fra hardwaren til softwaren. Det vil selskabet nu forsøge at udbrede til pc-verdenen, siger han til IDG News Service.

Han vælger imidlertid at tro, at forbrugerne vil vende sig bort fra en sådan idé. Lukkethed er på vej ud, når det handler om at sælge produkter til forbrugerne.

- Åbne systemer slår lukkede systemer. Det er det, som har gjort pc og internet til successer, siger Michael Robertson.

Sun Microsystems har også kommenteret Palladium-idéen. Herfra lyder det spydigt, at det er rart, at Microsoft nu for alvor vil bruge tid på at fremstille ordentlig kode og sikre produkter ?i stedet for hele tiden at udsende en endeløs række af fejlrettelser?, som det hedder.

Dog er der ikke kun kommet kritiske bemærkninger om Palladium. Det internationale sikkerhedsfirma RSA roser Microsoft for at lægge sig i front inden for sikkerhedsområdet.

- De gør det rigtige ved at starte med hardwaren og så bygge det op den vej, siger John Worrall, vice president of product management ved RSA.

Ingen ny monopolsag

I øjeblikket sidder dommer Colleen Kollar-Kotelly og overvejer, om Microsoft skal pålægges yderligere sanktioner som konsekvens af ni amerikanske delstaters fortsatte kamp mod selskabet. Iagttagere har spekuleret i, om Palladium kunne komme ind og fremkalde frygt for, at der var et nyt monopol under udvikling.?

Det afviser Bob Schneider, en ekspert i intellektuelle rettigheder ved advokatfirmaet Chapman & Cutler.

- Jeg tror ikke, at Palladium-spørgsmålet så tidligt vil bevæge sig op på et stadium, hvor der bliver tale om et nyt monopol ? selvom risikoen foreligger, siger han til IDG News Service.

Han peger på, at fordi Palladium er så afhængig af hardwarekomponenter, ligger det umiddelbart uden for selskabets hovedfelt, software.

- Det drejer sig jo dog også om, hvordan Microsoft opfører sig. Men selskabet kunne frigive koden til produktet, siger han.

Microsoft oplyste mandag, at det måske vil udlevere kildekoden til tredieparter, herunder konkurrenter, for at sikre brugen af Palladium på tværs af softwareplatforme. Dog vil kun Windows-brugere få de fulde fordele ved systemet.


Vil du vide mere om Palladium?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere