Det har - ikke overraskende - adstedkommet en del debat, at Microsoft er ved at udvikle en omfattende sikkerhedsteknologi, der skal kunne håndtere alt fra digitale signaturer, kryptering og e-mails for den enkelte bruger. Den skal knyttes til en Windows-version, der ventes lanceret i 2004.
Dels påpeger kritikere, at selskabets produkter hidtil ikke har vist sig at være de allermest sikre.
Desuden foruroliger det andre, at teknologien kræver, at der bliver installeret en lille sikkerhedschip i de enkelte computere. Lige præcis det forhold bekymrer firmaer, der distribuerer Linux-styresystemet.
Et af dem er Lindows.com, der samtidig er involveret i den retssag, som Microsoft har anlagt. Softwaregiganten er utilfreds med, at Lindows læner sig op af Windows-varemærket, når det markedsfører sin distribution.
Direktøren Michael Robertson mener, at Microsoft er blevet beruset af erfaringerne med at bygge spilkonsollen Xbox.
- Her har Microsoft skabt et lukket rum, hvor de kontrollerer alt ? lige fra hardwaren til softwaren. Det vil selskabet nu forsøge at udbrede til pc-verdenen, siger han til IDG News Service.
Han vælger imidlertid at tro, at forbrugerne vil vende sig bort fra en sådan idé. Lukkethed er på vej ud, når det handler om at sælge produkter til forbrugerne.
- Åbne systemer slår lukkede systemer. Det er det, som har gjort pc og internet til successer, siger Michael Robertson.
Sun Microsystems har også kommenteret Palladium-idéen. Herfra lyder det spydigt, at det er rart, at Microsoft nu for alvor vil bruge tid på at fremstille ordentlig kode og sikre produkter ?i stedet for hele tiden at udsende en endeløs række af fejlrettelser?, som det hedder.
Dog er der ikke kun kommet kritiske bemærkninger om Palladium. Det internationale sikkerhedsfirma RSA roser Microsoft for at lægge sig i front inden for sikkerhedsområdet.
- De gør det rigtige ved at starte med hardwaren og så bygge det op den vej, siger John Worrall, vice president of product management ved RSA.
Ingen ny monopolsag
I øjeblikket sidder dommer Colleen Kollar-Kotelly og overvejer, om Microsoft skal pålægges yderligere sanktioner som konsekvens af ni amerikanske delstaters fortsatte kamp mod selskabet. Iagttagere har spekuleret i, om Palladium kunne komme ind og fremkalde frygt for, at der var et nyt monopol under udvikling.?
Det afviser Bob Schneider, en ekspert i intellektuelle rettigheder ved advokatfirmaet Chapman & Cutler.
- Jeg tror ikke, at Palladium-spørgsmålet så tidligt vil bevæge sig op på et stadium, hvor der bliver tale om et nyt monopol ? selvom risikoen foreligger, siger han til IDG News Service.
Han peger på, at fordi Palladium er så afhængig af hardwarekomponenter, ligger det umiddelbart uden for selskabets hovedfelt, software.
- Det drejer sig jo dog også om, hvordan Microsoft opfører sig. Men selskabet kunne frigive koden til produktet, siger han.
Microsoft oplyste mandag, at det måske vil udlevere kildekoden til tredieparter, herunder konkurrenter, for at sikre brugen af Palladium på tværs af softwareplatforme. Dog vil kun Windows-brugere få de fulde fordele ved systemet.