Svenske pirater vil i parlamentet

Det svenske parti Piratpartiet kæmper for retten til fildeling og stiller op til næste Riksdags-valg.

Det nystiftede Piratpartiet i Sverige har allerede samlet næsten 2.500 underskrifter og satser på at stille op til Riksdags-valget til september. Partiet vil kæmpe for retten til privatlivets fred og imod enhver form for copyright og patenter.

I Sverige bliver kampen for fildeling allerede ført med stor energi af
foreningen Piratbyran, som også står bag det kontroversielle Bittorrent-site The Pirate Bay. Film- og musikbranchen har hidtil uden held forsøgt at få lukket sitet, som har mere end en million besøgende om dagen.

Nu satser Piratpartiet på at få kampen mellem fildelere og piratjægere flyttet over i den politiske arena. Det er nok tvivlsomt, om det vil lykkes for partiet at gøre sit indtog i parlamentet. Det kræver mindst fire procent af stemmerne, hvilket svarer til 225.000 stemmer.

Det anslås dog at der er 1,2 millioner fildelere i Sverige ud af en befolkning på ni millioner, så måske er det ikke helt umuligt.

En kandidat i det svenske reality-show »The Top Candidates« har allerede demonstreret, at der kan hentes stemmer ved at støtte fildeling. I tv-programmet skulle seks deltagere dyste om at blive seernes favorit-politiker. Kandidaten Petter Nilsson tog fildeling med i sit valgprogram og vandt afstemningen, hvorefter han donerede 20 pct. af vinderpræmien på 250.000 kr. til The Pirate Bay.

Bittorrent-sites som det svenske The Pirate Bay opbevarer ikke selv filerne, men fungerer som vejvisere i fildelings-netværket, og derfor har det været svært for film- og musikbranchen at få dem lukket. Piratbyran slår da også fast, at sitet ikke krænker den eksisterende svenske lovgivning.

Piratpartiet holder sit første årsmøde den 8. til 9. april - naturligvis på et skib.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere