Kæmpebøde for fusk med priser på RAM

Du måtte betale overpris på elektronik på grund af ulovligt RAM-kartel. Nu faldt hammeren.

331.273.800 euros. 2.464.737.806 kroner.

Altså knap 2,5 milliard kroner. Så meget har en stribe af chipproducenter fået i kartelbøde af EU-Kommissionen i dag, tirsdag.

Det er firmaerne Micron, Samsung, Hynix, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, Elpida and Nanya, der har fusket med priserne.

Micron slipper dog for at betale bøden, fordi producenten for otte år siden, i 2002, sladrede om kartellet til EU-Kommissionen.

Den eneste af producenterne, der kommer fra Europa, er tyske Infineon. De andre firmaer må alligevel betale deres bøder, fordi de sælger produkter i Europa og derfor må leve op til de love og regler, der er for handelssamarbejdet EØS. Og det er altså forbudt at aftale priser, må producenterne nu lære på den hårde måde.

Producenterne Infineon, Hynix, Samsung, Elpida og NEC slipper med en lidt mindre bøde, fordi de mellem 2003 og 2006 meldte sig for at få en reduktion i bøden.

Priserne på ram var i en lang årrække stigende, hvilket førte til en mistanke om karteldannelse. EU-Kommissionen skriver nu, at kartellet kørte i fire år, fra juli 1998 til juni 2002. Der var et netværk af kontaktpersoner, der delte hemmelige oplysninger. Som regel fra firma til firma. På den måde koordinerede producenterne priser på ram af typen DRAM (Dynamic Random Access Memory), altså dynamiske hukommelseskomponenter. På den måde kom firmaer, der fremstiller computere og servere, til at betale overpris for DRAM.

Bøden blev til ved en forligsprocedure, der blev gjort mulig i 2008. Det er ifølge EU-Kommissionen godt for skatteborgerne, fordi EU ikke har måttet bruge så mange kræfter på at efterforske forbrydelsen. Samtidig er det godt for producenterne, der fik 10 procent discount på bøden.

Milliarderne fra bøden kommer ikke direkte forbrugerne til gode. Myndighederne får pengene.

"Pengene glider ind i EU's almindelige budget og nedsætter derfor medlemslandenes bidrag. Danmark plejer at betale cirka to procent af EU's samlede budget, og kan derfor se frem til en besparelse," siger pressechef for Europa-Kommissionen i Danmark, Michael Vedsø, til ComON.

Det er muligt at se de enkelte firmaers bøde og læse mere her.

(Tilføjet klokken 14.12: Citat af Michael Vedsø)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere