Kæmpebøde for fusk med priser på RAM

Du måtte betale overpris på elektronik på grund af ulovligt RAM-kartel. Nu faldt hammeren.

331.273.800 euros. 2.464.737.806 kroner.

Altså knap 2,5 milliard kroner. Så meget har en stribe af chipproducenter fået i kartelbøde af EU-Kommissionen i dag, tirsdag.

Det er firmaerne Micron, Samsung, Hynix, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, Elpida and Nanya, der har fusket med priserne.

Micron slipper dog for at betale bøden, fordi producenten for otte år siden, i 2002, sladrede om kartellet til EU-Kommissionen.

Den eneste af producenterne, der kommer fra Europa, er tyske Infineon. De andre firmaer må alligevel betale deres bøder, fordi de sælger produkter i Europa og derfor må leve op til de love og regler, der er for handelssamarbejdet EØS. Og det er altså forbudt at aftale priser, må producenterne nu lære på den hårde måde.

Producenterne Infineon, Hynix, Samsung, Elpida og NEC slipper med en lidt mindre bøde, fordi de mellem 2003 og 2006 meldte sig for at få en reduktion i bøden.

Priserne på ram var i en lang årrække stigende, hvilket førte til en mistanke om karteldannelse. EU-Kommissionen skriver nu, at kartellet kørte i fire år, fra juli 1998 til juni 2002. Der var et netværk af kontaktpersoner, der delte hemmelige oplysninger. Som regel fra firma til firma. På den måde koordinerede producenterne priser på ram af typen DRAM (Dynamic Random Access Memory), altså dynamiske hukommelseskomponenter. På den måde kom firmaer, der fremstiller computere og servere, til at betale overpris for DRAM.

Bøden blev til ved en forligsprocedure, der blev gjort mulig i 2008. Det er ifølge EU-Kommissionen godt for skatteborgerne, fordi EU ikke har måttet bruge så mange kræfter på at efterforske forbrydelsen. Samtidig er det godt for producenterne, der fik 10 procent discount på bøden.

Milliarderne fra bøden kommer ikke direkte forbrugerne til gode. Myndighederne får pengene.

"Pengene glider ind i EU's almindelige budget og nedsætter derfor medlemslandenes bidrag. Danmark plejer at betale cirka to procent af EU's samlede budget, og kan derfor se frem til en besparelse," siger pressechef for Europa-Kommissionen i Danmark, Michael Vedsø, til ComON.

Det er muligt at se de enkelte firmaers bøde og læse mere her.

(Tilføjet klokken 14.12: Citat af Michael Vedsø)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere