Millioner til forskning i IT-monokultur

To universiteter i USA har modtaget fire millioner kroner til forskning i monokultur på software-markedet.

Du kan selv vælge dit operativsystem - når bare det er Windows. Helt så slem er situationen på pc-markedet ikke endnu, men det er en kendsgerning, at Windows ikke har efterladt meget plads til konkurrenterne. Kritikere taler ligefrem om monokultur - og henviser til, at den slags har alvorlige konsekvenser i naturens verden.

Måske er sammenligningen mellem operativsystemet-markedet og naturen ikke helt forkert. National Science Foundation i USA har netop bevilliget mere end fire millioner kroner til to universiteter, som skal forske i software-monokultur.

Forskningen bygger på biologiske modeller, hvor forskerne er specielt interesseret i udbredelsen af sygdomme i befolkninger med lav genetisk variation.

Spredningen af computervirus på Windows-platformen - hvor alle computere har de samme sikkerhedshuller - og smitsomme sygdomme i et land, hvor den samme gendefekt er meget udbredt blandt indbyggerne, følger måske de samme principper og kan inddæmmes med de samme metoder, mener forskerne.

Bevillingen af midler til forskning i monokultur reflekterer også den aktuelle debat om en kontroversiel rapport fra Computer & Communications Industry Association (CCIA), som betegner Microsofts dominerende markedsposition som en alvorlig sikkerhedsrisiko.

»Naturen tolerer ingen monokulturer. Hvis alt ligner hinanden, falder straffen med det samme,« kommenterer en af rapportens forfattere, Daniel E. Geer.

Flere af Microsofts største konkurrenter som Sun, Oracle og AOL Time Warner har sluttet sig sammen i CCIA.

Men deres krav om et effektivt brud på Microsofts monopolstilling møder ikke genklang hos forskerne, som arbejder med en »kunstig« opblødning af den eksisterende monokultur på softwaremarkedet. Windows vil stadig være installeret på de fleste computere, men operativsystemet skal opføre sig anderledes.

»Vores automatiserede metode er mere økonomisk og vil forøge diversiteten,« forklarer Stephanie Forrest fra University of New Mexico.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere