Færre vil få hjemme-pc

Med hjemme-pc ordning fik Danmark sat turbo på opkvalificering af sin arbejdsstyrke til at møde morgendagens krav om kendskab til informationsteknologiens muligheder. Det er i hvert fald et uomtvisteligt udsagn, at næsten alle former for arbejde i dag kræver et vist niveau af grundlæggende IT-færdigheder.


Derfor har det også været lidt overraskende at følge de seneste dages debat, hvor en række fagforeninger og senest skatteministeren i Jyllands-Posten melder ud, at modellen, hvor en del af hjemme-pc'en betales over skattebilletten, er problematisk . Der er forskellige argumenter - fagforeningerne kan bl.a. ikke acceptere at et træk i bruttolønnen får konsekvenser for pensionen og skatteministeren er bl.a. utilfreds med at det er dem med de højeste indkomster, der får størst glæde at skattetilskuddet. Det strider mod ministerens fordelingsprincipper for lønmodtagere.


I Dansk Dataforening håber vi, at det er de IT-politiske synspunkter, der vinder frem, fordi det er lidt svært at betragte og forstå fagforeningernes synspunkter. Man fristes til at sige at fagforeningerne burde tage imod tilbud om en hjemme-pc til deres medlemmer med kyshånd, fordi ordningen dels er frivillig og dels er den bedste mulighed for fagforeningens medlemmer at sikre en opkvalificering til at kunne begå sig i morgendagens samfund, hvor IT vil være krumtappen. Uden kendskab til IT ikke nogen jobs. I denne situation må det være i den enkeltes interesse at sikre sig IT-kvalifikationer, f.eks. som minimum et PC-kørekort. Det er svært at se hvorfor fagforeningerne skal være imod, når deres medlemmer er for?


Skatteminister Ole Stavad har nedsat et udvalg, der skal kigge på bruttolønsmodellen og prøve at finde et regelsæt, der virker rimeligt skatteteknisk set og som samtidig tager højde for den fortsatte omstilling til netværkssamfundet. Udvalget skal komme med et forslag, så lovinitiativer kan tages i næste folketingssamling. Imens står i 100.000-vis af tjenestemandsansatte, der har en overenskomst med pension og ikke kan få en hjemme-pc fordi kommunen ikke tør iværksætte en ordning, når skattereglerne stadig er uklare. Her er det skatteministeren, der er en hæmsko for etableringen af netværkssamfundet. Tillad os at håbe på lidt mere IT-politisk tankegang og lidt mindre finurlige skatte- og fordelingspolitiske overvejelser, hvis der skal sættes turbo på netværkssamfundet.


Tony Franke

Dir. i Dansk Dataforening




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    itm8 A/S
    Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere