Den britiske premierminister Tony Blair ønsker at myndighederne skal have mulighed for at udveksle data om landets indbyggere. Informationerne, der i øjeblikket kun er gemt hos en enkelt offentlig instans, skal fremover være tilgængelige for alle andre myndigheder. Regeringens vision er, at alle borgerdata kan samles i en gigantisk borgerdatabase, melder BBC.
Det skal øge effektiviteten i den offentlige administration og fjerne den ventetid, der kan opstå, når en myndighed mangler de nødvendige data om borgeren.
Foruden de lovgivningsmæssige barrierer som i øjeblikket forhindrer den planlagte sammenkøring af data bliver regeringen også konfronteret med offentlighedens skepsis overfor planerne om en gigantisk persondatabase.
Regeringen har derfor bedt et analyse- og pr-firma, Ipsos Mori, om at danne fem borgerpaneler med hver 100 medlemmer, der skal debatere planerne og komme med anbefalinger til den endelige løsning.
Tidligere har regeringen blandt andet forsøg at indføre et nationalt personregister - uden held - og planerne om en national medicinsk database, som alle læger er forpligtet til at bidrage til, er blevet mødt med skarp kritik.
Politiets DNA-database, der blev indført helt tilbage med 1995, kritiseres også for at være alt for omfattende med hundredetusinder af DNA-profiler fra uskyldige personer.
»Skridt for skridt gemmer regeringen detaljer om hver eneste mand, kvinde og barn i 'Big Brother' computere,« siger oppositions-politikeren Oliver Heald til BBC.
Ifølge borgerrets-organisationen Privacy International har Storbritannien de laveste standarder for databeskyttelse i Europa og landet betegnes som »overvågningssamfund« i samme klasse som Rusland og Kina.