Bankerne erklærer TDC krig om digital signatur

I foråret blev der arbejdet intenst på at skabe en fælles løsning mellem bankerne og TDC omkring den digitale signatur. Uenigheder fik dog forhandlingerne til at forlise, og nu erklærer bankerne TDC krig på markedet ved at lancere sin egen løsning, den såkaldte Net-ID.

Bankerne sender nu et produkt på gaden, som er i direkte konkurrence med Videnskabsministeriets offentlige digitale signatur.

Produktet hedder Net-ID og sendes på gaden i dag 1. juni. Det kan benyttes af alle danskere, som har en login til deres netbank. I alt er det omkring to millioner mennesker, og dermed opnår signaturen fra start ti gange så mange brugere, som de knapt 200.000, der har den digitale signatur.

Net-ID giver samtlige danske netbank-brugere mulighed for at benytte det certifikat, de i forvejen har, til sikker login på tjenester på nettet. Til gengæld kan det ikke bruges til sikker identifikation i forbindelse med afsendelse af e-mails.

Forhandlinger med TDC brast
Med det nye produkt afviser bankerne definitivt de talrige opfordringer til at finde fælles fodslag om en løsning sammen med TDC, som er kommet både fra it-branchen og politisk hold.

»Den løsning er søgt afdækket,« siger afdelingschef i økonomisk afdeling i Finansrådet, Tina Füssel til IT-avisen ComON.

Hun fortsætter:

»Det har været meget intense drøftelser mellem TDC og bankerne i foråret om et samarbejde om en fælles løsning, men de brød sammen. Det stod klar, at TDC og bankerne har forskellige mål, og vores ønsker var ikke forenelige på sigt,« forklarer Tina Füssel.

Da forhandlingerne brød sammen fortsatte bankerne med deres eget produkt, og det er det, der nu blusser ud i store flammer med lanceringen af konkurrenten til den offentlige digitale signatur.

Ifølge Finansrådet er målgruppen for det nye produkt samtlige, der ønsker en sikker-login-løsning på internettet. Dermed er målgruppen akkurat den samme som TDC's alternativ. Målt direkte op i mod den offentlige signatur, der har været gaden godt et år, forventer Tina Füssel, at bankernes løsning, der gør brug af et certifikat, brugerne i forvejen har, vil vinde.

»Det er min overbevisning, at den løsning, som man er vant til at bruge og har i forvejen, vil have et forspring set med brugernes øjne, når de skal vælge hvilken løsning, de vil bruge,« siger Tina Füssel, der forestiller sig, at fremtiden vil være et system med to sideløbende løsninger, hvor der både er Net-ID og digital signatur.

»Det kender man eksempelvis fra Finland. Her er det dog bankernes system, der er det mest udbredte,« uddyber hun.

Hos TDC mødes bankernes nye produkt med en god portion ærgrelse.

»Vi betragter da tydeligt det produkt, som PBS nu lancerer, som en konkurrent til den digitale signatur. Det kommer på tværs for det offentlige initiativ til udbredelse af den digitale signatur, og det er ærgerligt, at vi ikke kan finde en måde at arbejde sammen om en fælles løsning,« siger vicedirektør i TDC Totalløsninger Erhverv, Morten Brøgger til IT-avisen ComON.

Han afviser dog at løbet er kørt for den digitale signatur, arbejdet med udbredelsen bliver blot mere besværligt, forklarer han.

»Det betyder, at vi nu har et ekstra forklaringsarbejde foran os, fordi vi nu ikke blot skal forklare kunderne om hvad den digitale signatur kan bruges til, men også de forskelle som der er mellem signaturen og bankernes løsning,« siger Morten Brøgger.

Den 18. juni 2004 er første milepæl i udbredelsen af den offentlige digitale signatur. Ifølge kontrakten skal der være udstedt 350.000 signaturer for at TDC får udbetalt den indlagte bonus. TDC forventer dog kun at nå 200.000 certifikater den 18. juni.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere