Forskere forudsiger at der kommer et stigende antal solstorme i den kommende tid. Den kosmiske stråling fra Solen kan ødelægge satellitter, forstyrre radiokommunikation og udløse strømafbrydelser.
Solens aktivitet når sit højdepunkt med 11 års mellemrum, og den næste cyklus ventes at starte i år. Forskere fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration har allerede observeret den første solplet i den nye cyklus, og det tolkes som et tegn på, at flere solstorme er på vej.
Det forudsiges at Solens næste aktivitetscyklus bliver betydelig kraftigere end den seneste cyklus, der kulminerede omkring årtusindskiftet.
Solstormene producerer heftige udladninger af protoner, der næsten bevæger sig med lysets hastighed og når frem til Jorden i løbet af 15 minutter. Protonerne kan være skadelige for astronauter og flypassagerer, og de kan smadre satellitter i kredsløb om Jorden.
På de nordlige breddegrader bliver resultatet synligt i form af smukt nordlys på nattehimlen. Men de store partikel-udladninger fra Solen viser sig også som støj eller flimmer på skærmen - og i værste fald kan man risikere, at GPS-udstyr og andre former for satellit-teknik går helt i sort.
Foruden protonerne udsendes også en sky af partikler, der bevæger sig noget langsommere og tager flere dage om at nå frem til Jorden. Partiklerne kan føre til kraftige magnetiske forstyrrelser i den øvre del af atmosfæren, hvor der kan løbe elektriske strømme på flere millioner ampère. Partiklerne kan forstyrre højspændings-transformatorer og dermed skabe strømafbrydelser i store områder.
Der har tidligere været perioder med meget kraftige solstorme - rekorden blev sat under den såkaldte Cycle 19 i 1950'erne - men i de seneste årtier er antallet af satellitter i kredsløb mangedoblet, og satellit-modtagere er blevet hvermandseje. Millioner af bilister bruger GPS-udstyr til at finde vej hver eneste dag. En solstorm kan dermed hurtigt udløse trafikkaos på vejene.