Pirater skal kunne få kappet forbindelsen til cyberspace, mener EU Kommissionen, der foreslår at oprette et agentur, der skal overvåge forbindelsen, skriver DR.
Agenturet skal så have mulighed for lukke for forbrugernes internet, hvis de downloader ulovligt materiale. Det kritiserer Forbrugerrådet.
»Det er et groft overgreb mod centrale dele af forbrugernes borgerrettigheder. Selvfølgelig skal alle følge loven, men her er sanktionerne helt ude af proportioner med det, som forbrugerne - måske - har gjort forkert,« siger Agnete Sigurd, der er jurist i Forbrugerrådet.
Forslaget skal i de næste fire måneder i offentlig høring, og her kommer socialdemokraten Christel Schaldemose til at følge sagen tæt, da hun sidder som suppleant i parlamentets kulturudvalg.
»Jeg vil selvfølgelig gå ind i det her forslag, da det er et interessant. Vi skal løse det her grundlæggende problem med piratkopiering,« siger Christel Schaldemose til ComON.
Musikindustrien laver lobbyarbejder for, at internetoperatørerne skal kunne lukke piraters trafik ned eller blokere adgangen til specifikke hjemmesider, og det danske medlem af parlamentet stiller sig positiv overfor at tage nye metoder i brug overfor datapirater.
»Når vi har en lovgivning, må vi bruge forskellige tekniske redskaber for at overholde den, og hvis man i den sammenhæng skal inddrage operatørerne, så kan politikerne gøre det,« mener Christel Schaldemose.
Hun mener ikke, at det er en undskyldning, at mange downloader ulovligt materiale fra nettet. En lov er til for at blive overholdt, og den holdning vil Christel Schaldemose gerne have udbredt blandt de danske forbrugere, så musikere og andre kunstneres kan tjene penge på deres arbejde.
»Bare fordi alle går overfor rødt, så bliver det ikke mere lovligt af den grund,« siger socialdemokraten.
Det aktuelle forslag fra kommissionen kan hun dog ikke tage stilling til nu, da hun har brug for tid til læse forslaget og sætte sig ordentlig ind i problemstillingerne. Hun hæfter sig desuden ved, at mange forsøg på inddæmme piraters download ikke vil have effekt på langt sigt.
»Internettet har jo en karakter, hvor man så bare finder andre udveje,« pointerer Christel Schaldemose, der understreger, at hun hører til dem, der er skeptisk overfor overvågning i almindelighed, da danskere bliver overvåget i stor stil i forvejen.
Selvom parlamentsmedlemmet er positiv overfor at inddrage nye teknologier og aktører i jagten på pirater, så håber hun stadig, at brancheforeninger og forbrugerorganisationer kan finde en fælles løsning.
»Mange eksempler viser jo, at folk gerne vil betale, men at de mener, at det er for dyrt i dag,« mener Christel Schaldemose.
De forskellige aktører har lidt tid endnu til at finde en løsning uden hjælp fra Bruxelles. Forslaget fra kommissionen er et arbejdsudkast, som skal gennemarbejdes i fire til fem måneder, hvorefter kommissionen skal lave et nyt forslag, som så igen skal i høring.