Ansatte fanget i multimedieskatten

It-medarbejdere kan ikke slippe for multimedieskatten, fordi kontrol-reglerne er umulige at overholde.

Kun få it-folk bliver lønmæssigt kompenseret for de udgifter, som multimedieskatten påfører dem. Og flere arbejdsgivere nægter endda at lade de ansatte aflevere arbejdsmobil og bærbar pc, så de kunne slippe fra skatten.

Arbejdsgiverens kontrol med privat brug af arbejdsmobiler kommer nemlig i karambolage med registerloven. Kontrollen, som Skat kræver gennemført, hvis medarbejderen skal friholdes for multimedieskatten, er derfor umulig at gennemføre i praksis, fastslås det på nogle arbejdspladser.

Det er blandt andet meldingen fra en virksomhed som ATP, hvor omkring 500 medarbejdere må betale multimedieskat.

”Vi ville gerne lade folk slippe, men den krævede kontrol kan simpelthen ikke lade sig gøre,” siger Torben Christiansen, der er HR-manager i ATP.

ATPs medarbejdere har bærbare computere og mobiltelefoner som deres faste arbejdsredskaber.

Kun seks cifre ud af otte er lovlige

Derfor skal de, hvis de vil undgå multimedieskatten, udfylde en tro- og love-erklæring om, at de ikke bruger mobilen privat. Arbejdsgiveren skal desuden foretage stikprøvekontroller af opkaldslister fra de berørte telefonnumre.

Men det er her, kæden hopper af.

Registerloven forhindrer nemlig, at teleselskaberne må udlevere en fuld liste over de numre, der er ringet til. Kun de første seks cifre i numrene, må oplyses.

Datatilsynet har tidligere bekræftet problemet over for Skat, der da også gør opmærksom på forholdet i den seneste pjece om multimedieskatten.

Her står dog blot, at arbejdsgiveren ”på anden måde” må få klarlagt, om der er ført private samtaler, hvis man ikke kan udlede dette ud fra de seks første cifre i telefonnummeret.

ComON har spurgt Skat om, hvad ”andre måder” dækker over. Svaret er, at arbejdsgiveren må forsøge at hitte ud af, hvem numrene tilhører, ved at tale med medarbejderen. Og det er sådan set det.

Når det gælder den bærbare pc er der lidt andre regler. Arbejdsgiveren skal holde øje med, at den ikke tages med hjem.

”Men mange medarbejdere, der arbejder i projektgrupper, sidder ikke på deres faste plads. Hvordan skal man vide, om de har taget pc’en med hjem eller ladet den stå i et andet kontor?” spørger HR-manageren i ATP.

Kontrol-cirkus

Da hele det skattetekniske multimedie-kontrolcirkus i praksis er umuligt at have med at gøre, har ATP beslutte, at medarbejderne slet ikke får lov at aflevere arbejds-mobil- og pc for at undgå multimedieskatten.

Torben Christiansen understreger, at beslutningen kun kommer til at gå ud over en mindre del af ATP-medarbejderne.

Det forhold bekræftes af tillidsmand for de it-ansatte på ATP Søren Ahlgren.

”Men blandt den lille gruppe, der er berørt, virker det som en barsk beslutning. Der er folk, der simpelthen ikke ønsker at få deres arbejdsplads med hjem, fordi de vil holde privatliv og arbejde helt adskilt. Der er nogle på ATP, der har taget det valg, men de bliver altså straffet alligevel,” siger han.

Ud af cirka 750 ansatte i ATP er over 500 medarbejdere berørt af multimedieskatten. Heraf har de 400 arbejdsgiverbetalt bredbånds derhjemme, og skal dermed betale multimedieskat under alle omstændigheder. Men blandt de resterende 100 er der flere, der gerne ville undgå skatten – men altså ikke får lov.

Samme situation hos andre

Hos it-fagforbundet HK/Samdata lyder vurderingen, at mange andre end ATP gør på samme måde: nægter it-folk muligheden for at slippe for multimedieskatten.

”Jeg er forundret over, at man kan gennemføre en lov med kontrolforanstaltninger, der er så bøvlede, at arbejdsgivere ikke mener, de kan lade sig gøre,” siger formanden for HK/Samdata, Pia Brade.

Hun er bekymret for, at mange andre end ATPs medarbejdere er i samme situation.

Det tyder meget på, efter at Politiken i sidste uge kunne gengive en foreløbig anbefaling fra Skatterådet, der slår fast, at arbejdsgivere ikke kan tvinges til at udføre den kontrol, som muliggør fritagelse for multimedieskat.

For bærbare computere gælder der andre kontrolkrav end for mobiltelefoner. Pc’erne skal afleveres under kontrollerede former, hvis de ikke skal udløse en automatisk multimedieskat.

Opvaringsskabe til 20.000 kr.

Denne detalje kan blive dyr for arbejdsgiveren. Bladet Folkeskolen fortæller ifølge Computerworld om Ellemarkskolen i Køge, hvor ni ud af ti lærere har valgt at aflevere deres arbejds-pc for at slippe for multimedieskatten.

Skolen har måttet investere 20.000 kroner i særlige skabe, hvor pc’erne kan opbevares og oplades efter arbejdstid.

Skolens leder vurderer overfor Folkeskolen, at multimedieskattens konsekvenser bliver et ringere forældresamarbejde via skolens netportal, dårligere forberedelse til it-baserede undervisningsmidler og et ringere samarbejde lærerne imellem.

Multimedieskatten er et ekstra beskatningsgrundlag på 3.000 kroner om året som fra 1. januar pålægges alle, der har en arbejdsgiverbetalt multimedie (telefon, pc eller bredbånd) stillet til rådighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere