Et nyt opsigtsvækkende forskningsresultat fra det amerikanske Stanford University kan måske forklare, hvorfor mænd bruger mere tid på computerspil end kvinder. Forskerne har opdaget, at videospil stimulerer et bestemt område i hjernen, det såkaldte mesocorticolimbiske center, som normalt forbindes med belønning og afhængighed. Men det interessante er, at dette område stimuleres stærkere hos mænd end hos kvinder, selvom de spiller de samme spil.
Forskerholdet under ledelse af adfærdsforskeren Allan Reiss udviklede et simpelt spil til deres forsøg, hvor spillerne skulle »vinde terræn« ved at klikke på små bolde på skærmen. Jo flere bolde spilleren rammer, jo større bliver spillerens terræn.
I testen skulle 11 mænd og 11 kvinder spille i 24-sekunders intervaller samtidig med, at de var tilsluttet en MR-scanner. Den viser, hvilke områder af hjernen der arbejder på et givent tidspunkt.
Den efterfølgende analyse viser, at det »belønnende« område i hjernen blev aktiveret meget stærkere hos mændene end hos kvinderne, og styrken af aktiveringen var direkte proportionel med, hvor meget »terræn« mændene havde vundet i spillet. Hos kvinder var der ingen forbindelse mellem vundet terræn og aktivering af hjernen.
Forskerne konstaterer på den baggrund, at mænd oplever en større tilfredstillelse ved at erobre land i computerspil end kvinder.
»Jeg tror at det er fair at sige at mænd har en medfødt tendens til at være mere territoriale. Man behøver ikke være et geni for at finde ud af, hvem der historisk set er erobrere og tyranner - det er mænd,« siger Allan Reiss.
Forskerne vil nu undersøge, om det samme også er tilfældet med andre typer spil, hvor det primære mål ikke kun er erobring af terræn.