Producenter bærer selv skylden for licensrod

Ifølge virksomhederne er softwareproducenterne selv skyld i at der er rod med licenserne.

Producenterne af software beskylder dansk erhvervsliv - ikke mindst de mindre og mellemstore virksomheder - for at rode med software licenserne, hvilket koster branchen store indtægter. Erhvervsbladet har talt med en række virksomheder som mener, at licenserne er for besværlige at håndtere, og dermed er en væsentlig årsag til rodet.

»Sagen er, at licensvilkårene er forskellige hos næsten samtlige leverandører, og selv hos samme leverandør - Microsoft er det strålende eksempel - hersker så mange licensordninger tilmed for de samme produkter, at det er fuldstændigt umuligt for den menige erhvervskunde at sætte sig ind i det,« siger Gustav Brock fra Cactus Data, der er en mindre IT-forhandler med fem ansatte.

Harry Lassen fra rådgivningsfirmaet Ellerup Consult er enig:
»Licenserne er så besværlige at finde ud af, at det typisk kun er virksomheder som har sat ressourcer af til opgaven og har en decideret licensafdelingm som har styr på dem. Det har en mindre og mellemstor virksomhed ikke råd til,« siger han. Ellerup Consult yder uvildig rådgivning til optimering af virksomheders brug af licenser.

Gustav Brock mener, at leverandører bør ensarte deres licens-modeller:
»Er der nogen, der skal skældes ud for at være rodehoveder, er det leverandørerne, som passende kunne enes om - eller pålægges af EU - at koordinere nogle få, gennemskuelige licensmodeller,« siger Gustav Brock.

IT-Branchen vurderer, at 26 pct. af al software benyttes uden gyldig licens, og det koster branchen cirka en halv mia. kr. I den forbindelse har BSA, Business Software Alliance, der er en internationalt arbejdende organisation, der fungerer som "software-politi" på vegne af en række af de store softwarehuse, indledt en kampagne rettet mod "gratister" i dansk erhvervsliv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere