Her er den første 22nm-processor

Moores lov holder også i de næste par år. Intel har vist den første fungerende 22-nanometer-processor. I fjerde kvartal starter produktionen af 32-nm-processorer.

Intel fortæller nu at de første 22-nanometer-processorer kommer i anden halvdel af 2011. Intel-chef Paul Otellini viste tirsdag en silicium-wafer med de første fungerende 22-nanometer-chips på Intel Developer Forum i San Francisco. Og det skulle dermed være sikkert, at Moores lov holder ihvertfald i de næste par år. Moores lov forudsiger som bekendt, at antallet af transistorer på en chip fordobles hver 18-24. måned. Den blev formuleret i 1965 og det ser ud til, at den også vil holde frem til sit 50-års jubilæum. Ikke dårligt for en branche, hvor produkter allerede er forældede efter få år.

Ved at skifte til en mindre strukturbredde kan chipfirmaerne som bekendt presse flere transistorer ned på samme chipflade, og den nye 22nm-chip indeholder da også hele 2,9 milliarder transistorer på et område på størrelse med en fingernegl.

I 2007 startede Intel produktionen af chips med 45-nanometer-teknologi, som er den aktuelle standard. De første 32nm mikroprocessorer er klar til produktion i fjerde kvartal og ventes på markedet til næste år (kodenavn Westmere). De vil indeholde fire, seks og måske helt op til otte kerner. I første omgang bliver der tale om notebook-processorer, og senere kommer cpu'er til desktop-maskiner.

Intels 4004 mikroprocessor fra 1971 havde en strukturbredde på 10.000 nanometer. Et menneskehår har til sammenligning en tykkelse på 100.000 nanometer.

Paul Otellini spredte optimisme under sit indlæg på konferencen i San Francisco og forudsagde at pc-markedet vil vokse lidt igen i 2009. Både IDC og Gartner forventer ellers at markedet vil skrumpe med et par procent i det indeværende år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere