Firmaer er ligeglade med gabestok

Trodsige eller useriøse firmaer kan let ignorere Forbrugerstyrelsens Firmatjek. Mange kender ikke den sorte liste.

Rend og hop!

Det lader til at være holdningen blandt mange af de firmaer, der havner på Forbrugerstyrelsens sorte liste Firmatjek.

Firmaerne havner på Firmatjek, fordi de nægter at følge afgørelser i Forbrugerklagenævnet, men offentliggørelsen i gabestokken lader ikke til at være nok til at presse en erstatning eller et nyt produkt ud af de pågældende firmaer.

Måske skyldes det, at listen lever en skjult tilværelse. På et år har siden haft besøg af 125.000 danskere, og det skulle ikke være nok ifølge Forbrugerstyrelsen, der nu vil forsøge at gøre siden mere brugervenlig i håbet om at få flere besøgende.

Kun 15 procent af firmaerne bliver overbevist om, at de skal følge afgørelsen, når de havner på listen. I 2004, da hjemmesiden blev lanceret, var dobbelt så mange firmaer tilbøjelige til at følge afgørelserne. Det skriver Politiken.

Ingen besøgende - ingen risiko
»Det er virkelig problematisk og viser, at systemet ikke virker. For forbrugerne er det helt uholdbart, at en erhvervsdrivende kan blæse på, hvad Forbrugerklagenævnet siger, fordi det reelt ikke har nogen effekt«, siger Mette Boye, der er afdelingschef i Forbrugerrådet, til Politiken.

En anden årsag til, at det kan være svært at presse virksomheder til at efterleve afgørelserne, er, at Forbrugerklagenævnets afgørelser ikke er juridisk bindende. Et lovforslag under udarbejdelse skal næste år give afgørelserne mere tyngde.

Man finder Firmatjek hos Forbrugerstyrelsen. Her optræder traditionelt mange webbutikker. Webbutikkerne, bilforhandlere og de andre på listen kan dog glæde sig over, at de kun udstilles på listen i et år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere