Trådløs strøm er stadig fremtidsmusik

Forskere har eksperimenteret med trådløs strøm i 100 år, men det fungerer stadig ikke godt nok. Senest har Intel kastet sig ind i kampen, men der kan gå lang tid inden strømkablerne forsvinder.

Hvornår kan vi endelig slippe for det irriterende strømkabel til vores hjemme-elektronik? Hvorfor er det så svært at lave trådløs strøm, når den nødvendige teknologi allerede har eksisteret i rigtig mange år? Den berømte opfinder Nikola Tesla eksperimenterede faktisk med trådløs strøm allerede i det 18. århundrede.

Der forskes og arbejdes ellers på livet løs for at gøre drømmen om strøm uden kabler til virkelighed. Senest har Intel demonstreret en mulig teknologi på sin store udviklerkonference i sidste måned. Men Intels demonstration viser også, at der er lang vej igen.

For Intels forskere bruger en meget stor magnetspole - alt for stor til praktisk brug - og alligevel er det kun muligt at overføre omkring 60 watt med et tab på 25 pct. over en meters afstand.

Intel bruger den samme teknologi, som MIT-forskere demonstrerede i 2007 med en 60-watts-glødepære. Det interessante er, at glødepæren i forsøget var fastmonteret. Den kunne altså ikke flyttes, uden at afbryde strømoverførslen, og det sætter nogle alvorlige begrænsninger for anvendeligheden.

Dertil kommer selvfølgelig, at selv en strømtab på 25 pct. er fuldstændig uacceptabelt i en tid, hvor grøn it er det helt store buzzword. Det er nok de færreste, der vil acceptere, at strømregningen pludselig stiger kraftigt fordi alle ledninger skiftes ud med trådløse elmodtagere.

Rækkevidden på en meter er heller ikke tilfredstillende - og sådan kunne man blive ved. For teknologien er stadig meget umoden og - ligesom batterier - så går udviklingen meget langsom i en it-verden, der følger Moore's lov om fordobling af ydelsen hver 18. måned.

Den trådløse energioverførsel bruger en form for magnetisk induktion. Det kendes allerede fra elektriske tandbørster og der findes også produkter, hvor man f.eks. kan placere en mobiltelefon på en plade for at lade den op. Det fungerer kun med meget korte afstande.

Forskerne hos MIT og Intel bruger den såkaldte resonante induktion, der har været anvendt siden 1960'erne til pacemakere. Her bliver resonant induktion brugt til at overføre energi fra batteriet, der sidder under huden, ind til pacemakeren, der sidder ved hjertet. Fordelen i forhold til almindelig induktion er, at der ikke opstår et elektromagnetisk felt, der kunne forstyrre apparatet.

Det er den samme teknologi, som nu skal udnyttes til at levere strøm til moderne elektronik. Hvis ellers ingeniørerne kan få styr på de mange problemer, herunder at sender og modtager skal være nøje afstemt, at afstanden ikke kan varieres, og at strømtabet stadig er alt for stort.

For det skulle jo gerne være sådan, at trådløs energi giver større bevægelsesfrihed, ikke mindre - som det er nu, kan modtagerenheden end ikke flyttes med et par centimeter.

Så der er stadig lang vej igen, inden trådløs strøm kommer til at fungere lige så godt som trådløst internet. Der kommer sandsynligvis til at gå mange år, inden vi kan smide strømkablet ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere