Dansk chip-konkurs spænder ben for fremtidens internet

To danske virksomheder er langt fremme i kampen om fremtidens 100 Gigabit netværk. Deres første store forhindring blev dog ikke teknisk, men økonomisk: Nu er den ene part gået konkurs.

En tidobling af internet-kapaciteteten. Sådan lød det forjættende mål for de danske chip-udviklere i firmaerne Enigma Semiconductors og Tpack, da parterne sidste år slog sig sammen i et ambitiøst projekt.

Målet var at udvikle teknologien, der kan bringe hastigheden på det centrale internet-netværk - det såkaldte backbone - op på forjættende 100 Gigabit i sekundet.

En så stor kapacitetsudvidelse tænkes at ville kunne redde internettet fra at bukke under for fremtidens enorme og konstant voksende mængder af digital trafik.

De to danske firmaer gik sidste år sammen med DTU i projektet, der tegnede så godt, at Højteknologifonden i oktober besluttede at støtte det med en bevilling på 15 millioner kroner.

Konkret var formålet, at udvikle de nødvendige kredsløb til switching, individuel overvågning og båndbreddestyring af trafik fra flere tusinde kunder og tjenesteudbydere samlet på én Ethernet-forbindelse på 100 Gigabit per sekund.

Ifølge de første udmeldinger var parterne så langt fremme at de allerede regnede med at have de første komponenter klar i 2010.

Men nu er fremtidens internet udskudt på ubestemt tid: Enigma er erklæret konkurs og 100 Gigabit-projektet hænger i en tynd tråd.

Det er Enigma Semiconductors selv, der har begæret konkursen. Selskabet kunne ikke holde sig flydende som såkaldt fabless chipproducent, der tilbyder udvikling og design af chips, men ikke har egentlig produktion.

Enigma har hovedsæde i USA, hvorfra salg og markedsføring foregik, mens alle de egentlige design og udviklingsaktiviteter forgik i Danmark, hvor 12 udviklingsingeniører frem til konkursen var ansat.

Det skandinaviske venturefirma Northzone skød for nogle år siden et mindre millionbeløb i Enigma, men den investering må nu anses for tabt.

Ifølge Arve Andresen fra Northzone Ventures, der fungerede som meddirektør i Enigma, var selskabet et offer for en større udvikling, som man intet har kunnet stille op mod:

"Enigma udviklede avancerede switse til telecomindustrien. De har levet af at lave udvikling på kontraktbasis, og den forretning er simpelthen væk," siger han.

Kurator, advokat Peter Michael De Fine Lassen, har næppe udsigt til finde en køber til det samlede konkursbo, erfarer ComON. Årsagen er, at Enigmas værdier næsten udelukkende findes på indersiden af kraniet hos medarbejderne.

Hos Højteknologifonden har man foreløbigt bedt de to øvrige parter, TPack og DTU, om at overveje, om der kan findes andre partnere til erstatning for Enigma, eller om man bare skal droppe det hele.

Projektleder Signe Rømer Holm fra Højtknologifonden siger til ComON, at projektets fremtid efter Enigmas konkurs ikke er afgjort, og først bliver det, når de øvrige parter sammen med fonden har fået taget beskik af situationen og mulighederne for at fortsætte.

Før 100 Gigabit projektet blev skudt i gang havde Enigma og Tpack gennemført et succesfuldt samarbejde om 10 Gigabit-teknologi.

"TPACK og Engima har etableret et godt samarbejde med levering af løsninger til 10 Gigabit per sekund dataoverførsel. Det har resulteret i store ordrer hos nogle af verdens største systemleverandører. Dette projekt giver en mulighed for at tage førerpositionen i udvikling af løsninger med 100 Gigabit per sekund, og vi forventer et tæt samarbejde med nogle af verdens absolut største spillere på dette marked," udtalte Jens K Madsen fra Enigma i en pressemeddelelse sidste år.

Med Enigma-konkursen synes den danske position på chip-fronten at have modtaget et stort tilbageslag:

"Danmark har jo ikke manglet kernekompetencer på dette felt, men man bliver overhalet af Vestkysten (USA, red.) og af Asien. Størrelsen på den kapital, der skal til, er efterhånden så stor, at de færreste kan være med," siger Arve Andresen fra Northzone Ventures.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere