TDC: ACTA-forslag i strid med dansk lov

Læs TDC's konkrete kritikpunkter af forslaget til antipirataftalen.

ACTA indfører ikke nye ophavsretsregler. ACTA tvinger ikke 3-strikes-modellen igennem. ACTA-forhandlingerne er nu åbent for offentligheden.

Sådan lyder beskeden fra politikerne, om den kommende handelstraktat, ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement).

De forsøger at slippe af med den kritik, som internetaktivister og teleselskaber har rettet mod forhandlingerne. Kritik, som TDC og IT-Politisk Forening, stadig fremfører over for ComON. Eksempelvis mener TDC, at et forslag om at internetudbydere skal dele oplysninger med rettighedsorganisationer som IFPI, går imod dansk ret.

Politikerne har ellers efterkommet en del af kritikernes ønsker. Senest offentliggjorde handelspartnerne, onsdag, forhandlingsoplæg, der tidligere var hemmelige.

Dermed kan borgerne nu få et indblik i, hvordan traktaten kan forme deres brug af internettet. Hvis den altså kommer til at forme brugen af internettet?

For EU-Kommissionen lover, at ACTA ikke munder ud i nye EU-love. De siger, at traktaten skal handle om kommercielt misbrug – altså de store fisk.

Kritik fra netaktivister
Internetaktivister har ellers råbet og skreget om, at ACTA kan lægge hindringer i vejen for ytringsfriheden ved at tage internettet fra folk. For eksempel 3-strikes-modellen hvor en forbruger bliver koblet af internettet, hvis personen gentagne gange henter ulovligt materiale. Frankrig har allerede indført 3-strikes. Storbritannien har vedtaget en lov, Mandybill, der lægger op til det. USA overvejer at indføre 3-strikes. Men som det ser ud nu, vil ACTA ikke tvinge de øvrige lande til at bruge three-strikes-modellen. Også en anden form for straf, hvor en netpirat gradvist mister internetforbindelsen, er ligeledes ikke på tale.

Men nervøsiteten over ACTA bliver stadig skreget ud på nettet. Kritikerne synes at kunne mærke, at de politiske vinde blæser i rettighedshavernes sejl, ikke i piraternes. Og mellem linjerne kan der stå meget i en traktat. Piratpolitikeren Christian Engström, mener, at 3-strikes stadig er på spil i forhandlingerne, selv om det ikke konkret står skrevet i forhandlingsoplægget. Bloggeren og juraprofessoren Michael Geist, der går ind for åbenhed, påpeger, at selv om ACTA ikke tvinger traktatens lande til at indføre 3-strikes, så er alene det, at traktaten nævner metoden, et skridt i dén retning:

“…det vil helt klart holde three strikes på forhandlingsbordet og kunne blive brugt i andre ACTA-lande til at skubbe på for at få det indført,” skriver Michael Geist.

Geist tvivler også på, at reglerne ikke vil kræve lovændringer, som EU-politikerne har lovet. Landene har så mange forskellige holdninger til, hvad der skal stå, at nogle af landene bliver nødt til at ændre deres love. Han påpeger desuden, at der er forslag om, at ACTA også skal handle om små fisk, der med vilje har brudt loven.

TDC er imod forslag
Netop dét, at ACTA angiveligt ikke direkte tvinger landene til noget, er teleselskabet TDC glad for. Men TDC, der er en Internet Service Provider (ISP'er) hæfter sig ved, at forslag til traktaten siger, at teleselskaber reelt kan gøres ansvarlige for internetpiraters ulovlige downloads, hvis ISP'erne ikke uden om myndighederne griber ind. De frygter altså, at de ikke blot skal sørge for, at kunderne har internet, men at de også skal sørge for, at de bruger internettet på lovlig vis. Teleselskaberne vil helst undgå, at de kan blive holdt ansvarlige for, hvad deres kunder foretager sig på internettet.

"Det værste er taget ud," siger Allan Bartroff, strategikonsulent for TDC.

TDC er dog - ligesom den europæiske brancheforening ETNO - ikke tilfreds.

ComON har bedt Allan Bartroff om at kommentere de  passager, der ligger i oplægget, der tildeler en ISP som TDC ansvar for andres ulovligheder:

  • (ii) an online service provider expeditiously removing or disabling access to material or [activity][alleged infringement], upon receipt [of legally sufficient notice of alleged infringement,][of an order from a competent authority] and in the absence of a legally sufficient response from the relevant subscriber of the online service provider indicating that the notice was the result of mistake or misidentification.

    "Det er afgørende for TDC, at sanktioner over for brugerne skal pålægges af en myndighed, som det også udtrykkes i den skarpe parentes, der omtaler 'competent authorithy' , men det er netop et punkt, der fortsat er åbent for forhandling."
     
  • [ 3 ter. Each Party shall enable right holders, who have given effective notification to an online service provider of materials that they claim with valid reasons to be infringing their copyright or related rights, to expeditiously obtain from that provider information on the identity of the relevant subscriber.

    "TDC vurderer, at muligheden for at rettighedshavere skal kunne få udleveret persondata for brugere, uden der har været myndighedsbehandling og et myndighedspålæg, vil være i konflikt med dansk lov om persondata og i øvrigt problematisk også for brugernes tryghed ved at give oplysninger til ISP'ere - der har været eksempler fra England, hvor uskyldige har fået henvendelser om påstået ulovlig download."

  • 3 quater. Each Party shall promote the development of mutually supportive relationships between online service providers and right holders to deal effectively with patent, industrial design, trademark and copyright or related rights infringement which takes place by means of the Internet, including the encouragement of establishing guidelines for the actions which should be taken.]

    "TDC finder ikke, at det kan være en stats-/myndigheds opgave at tilskynde bestemte virksomheder - internetudbydere - at skulle støtte andre industrier og slet ikke i form af handlingsforeskrivende retningslinier."

Aftalen er ikke landet endnu. Målet er, at den skal være på plads på et tidspunkt i år. Allan Bartroff sætter sin lid til, at Europa-Parlamentet vil presse forhandlerne i EU-Kommissionen til at fritage ISP'erne for ansvar.

"EU og dermed medlemslandene, kan binde sig til, at ISP'er skal pålægges et ansvar for at bekæmpe downloads. Nu må vi se, hvor det lander," siger Allan Bartroff.

Har ACTA allerede virket?
Nogle mener, at ACTA allerede er skyld i nye tiltag mod piraterne. Formand for IT-Politisk Forening, Niels Elgaard Larsen, mener, at piratnævnet, der blev overvejet af politikerne sidste år, minder om et ACTA-forslag. I piratnævnet skulle teleselskaberne samarbejde med Antipiratgruppen om at sende advarselsbreve ud til pirater. Det minder om et forslag, der er at finde i ACTA-oplægget, mener Niels Elgaard Larsen. Dermed mener IT-Politisk Forening at kunne se, hvad der bliver diskuteret på internationalt topplan har en afsmitning på nationalt plan.

"Aftalen kræver måske ikke direkte dansk lovgivning, men den øger det pres mod internetudbyderne for selvregulering, som allerede kommer fra staten og EU, og som kendes fra spilleloven og internetblokeringerne," siger Niels Elgaard Larsen.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere