Fogh: Samarbejde skal give dansk førerposition

Universiteter og erhvervsliv skal være meget bedre til at samarbejde, hvis Danmark skal være verdens førende højteknologiske samfund. Det er budskabet fra statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Der er lang vej igen hvis Danmark skal gøre sig forhåbning om at blive verdens førende højteknologiske samfund, og det skal vi, fastslog statsminister Anders Fogh Rasmussen på en konference tirsdag i København.

Her havde videnskabsministeriet samlet alle pingerne i dansk erhvervsliv og forskningsverden. Med statsministeren som hovedtaler var dagsordenen at fastlægge hvad der skal til for at bringe Danmark i førertrøjen på forskningsområdet.

Med afsæt i sin tur til Kina før sommerferien, slog Anders Fogh Rasmussen fast, at der venter Danmark en stor udfordring i at følge med den fremadstormende kinesiske drage og de andre asiatiske tigerøkonomier.

»Opgaven med at profilere Danmark i det internationale vidensamfund kan kun løses i samarbejde mellem den offentlige og private sektor,« forklarede Anders Fogh Rasmussen og pegede på at det skal gøres nemmere for forskere at vandre tilbage mellem den private og offentlige forskningsverden.

Desuden pegede Anders Fogh Rasmussen på at de studerende på det amerikanske MIT-universitet hvert år starter mere end 200 virksomheder.
»Jeg har en drøm om at vi kan det samme herhjemme. Vi skal have iværksætteriet til at blomstre,« understregede statsministeren.

Ligesom på Venstres landsmøde i efteråret fremhævede Anders Fogh Rasmussen Finland som det store forskningsmæssige forbillede. Finland bliver gang på gang kåret som verdens vidensnation nummer et. En del af forklaringen er at der uddannes langt flere ph.d'er i Finland end i Danmark. Derfor vil regeringen hæve optaget af danske ph.d-studerende fra 1000 til 1500 over de næste år.

Han pegede desuden på at det var vigtigt at få sat forskning og udvikling på den europæiske dagsorden. Statsministeren løftede sløret for, at Danmark i de kommende år vil arbejde på en fordobling af EU's forskningsbudget fra omkring 30 milliarder kroner til 60 milliarder kroner.
Han erklærede sig parat til at skære i de traditionelle områder som landbrugsstøtten for at finde pengene på EU-budgettet.

Statsministeren advarede desuden om at visionen om Danmark som vidensnation ikke skal blive et elitært projekt.

»Det skal ikke være en elitær tankegang forbundet med nogle få mennesker i hvide kitler i laboratorier. Det er vigtigt at vi ikke taber nogle samfundsgrupper, når de traditionelle produktionsjobs rykker ud af landet. Derfor er det vigtigt at vi har et apparat parat til omskoling og efteruddannelse, ellers skaber vi et splittet samfund og det ønsker vi ikke,« fastslog landets førstemand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere