Kommuner presset til at købe billig it

Kommuner vil støtte lokale it-forhandlere, men vælger de store forhandlere.

Når kommunalvalget er overstået i november vil byrådsmedlemmerne være presset mellem et ønske om at støtte det lokale erhvervsliv og at spare så mange penge på indkøbsbudgettet som muligt.

På den ene side vil de gerne stimulere beskæftigelsen i deres kommune og sende pengene tilbage til de lokale skatteborgere. På den anden side vender de hver halvtredsøre og ved, at der er flere stemmer i at forbedre den lokale service fremfor at bruge pengene på isenkram.

»De fleste kommuner vil gerne give lidt mere, men det tillader lovgivningen ikke. Det nærmer sig nepotismen, hvis de gør det alligevel,« siger Leon Johansen, der er souschef i Ringsted Kommunes it-afdeling med ansvar for drift og indkøb, til ComOns søstersite CRN.

Lovgivningen kræver, at alle indkøb over en halv million kroner skal ske med en formel udbudsprocedure.

Enkelte kommuner laver deres egen indkøbsaftale, et arbejde, der er besværligt og
tidskrævende. Et almindeligt udbud tager omkring 200 arbejdstimer at gennemføre, vurderer Leon Johansen og ved at købe hos SKI kan kommunen ansatte i stedet bruge tiden til noget andet.

Selv om kommunalbestyrelser har et ønske om at handle lokalt sætter de politikerne i de fleste kommuner ikke vægt bag deres ønske.

»Deres ønske holder ikke langt i en it-afdeling, hvor en lille lokal leverandør vil være 10-30 procent dyrere. Det er fordi politikerne vil flytte penge fra kolde områder som it til varme områder som omsorg og undervisning,« siger Leon Johansen.

Det får kommunerne til at købe ind på centrale indkøbsaftaler med især landsdækkende virksomheder, hvor priserne er i bund enten hos Statens Indkøb eller hos SKI, Statens og Kommunernes Indkøbs Service. Og interessen er for fælles rammeaftaler er stigende.

I 2008 steg det kommunale indkøb på SKI’s rammeaftaler med en milliard kroner. Alene på it-området købte kommunerne for 1.086.558.158 kroner. En stigning på 12 procent i forhold til året før.

»Specielt på nemme områder som hardware og kopimaskiner er der penge at spare,« siger Leon Johansen.




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Bliv AD-specialist hos PET

Politiets Efterretningstjeneste

Udviklingsorienteret Service Level Manager til PET

AURA A/S

Data Engineer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Data Engineers til bekæmpelse af skatteunddragelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere