Det er ikke nogen hemmelighed at mængden af information i verden stiger voldsomt i disse år. Men hvor meget information er der egentlig? Er det overhovedet muligt at måle det? En forsker fra University of Southern California har forsøgt sig med denne lettere uoverkommelige opgave og resultatet blev offentliggjort i denne uge i Science Express.
Forskeren mener at den samlede lagerkapacitet på alle analoge og digitale lagerenheder i hele verden var på 295 exabyte i 2007. En exabyte er 1.024 petabyte, og en petabyte er 1.024 terabyte, som er den typiske kapacitet på de pc-harddiske der sælges i dag.
Men allerede i dag er verdens lagerkapacitet sandsynligvis meget højere – den stiger i gennemsnit med 23 procent om året. Den samlede regnekraft stiger endda med 58 pct. hvert år.
295 exabyte er nu alligevel et meget flot tal. Det svarer til en stak cd'er som er højere end afstanden mellem Jorden og Månen.
Faktisk producerer menneskeheden langt mere information end, der kan gemmes. Den samlede informationsmængde som blev sendt gennem fjernsyn og andre medier i 2007 anslås til 1,9 zettabyte (19.000 exabyte). Det er altså 64 gange mere end det, der kan gemmes.
For to-vejs-kommunikation som f.eks. mobiltelefoner er det samlede tal på 65 exabyte for 2007. Det betyder at hvert eneste menneske overfører informationer der svarer til seks aviser om dagen.
Et andet interessant resultat er, at det samlede antal instruktioner som blev behandlet af alle verdens computere i 2007 svarer til antallet af nerveimpulser i én enkelt menneskehjerne.
Forskerne mener at den digitale tidsalder for alvor startede i 2002, hvor den samlede mængde af digital lagerplads for første gang overhalede de analoge lagermedier. I dag er det 94 pct. af al information, der opbevares digitalt.
Men de 295 exabyte er stadig kun en hundreddel af den information, der er gemt i menneskedens DNA, fortæller forskerne.