Microsoft Danmark har afsløret den østjyske it-distributør Dansk Computer Center (DCC) i omfattende pirateri med Windows-licenser. DCC har erkendt at have krænket Microsofts rettigheder, og skal nu betale »en betydelig erstatning« til softwaregiganten. Det fremgår af en fælles meddelelse fra Microsoft og DCC.
Ifølge Microsoft Danmark har DCC installeret »ukorrekt licenserede kopier« af Windows Vista på computere, som DCC har importeret fra udlandet - eksempelvis Spanien. DCC har derefter installeret en anden sprogversion af Vista uden korrekt licens.
Undervejs i forløbet har Microsoft med hjælp fra fogedretten i Randers gennemført en fogedforretning hos DCC, som blandt andet har tvunget distributøren til at åbne sine regnskaber og interne it-systemer.
DCC har erkendt, at man »uforvarende« har krænket Microsofts licensrettigheder til forskellige Microsoft-softwareprogrammer, og siden afsløringen har DCC ifølge de to parter samarbejdet fuldt ud om sagen. DCC har i forlængelse af forliget desuden iværksat tiltag, der vil lovliggøre brugen af Microsoft software både til intern brug og ved distribution af computere.
De to parter oplyser ikke, hvor stor en erstatning DCC nu skal betale, men som en del af forliget er det også aftalt, at DCC dækker Microsofts omkostninger i sagen.
»Det er selvsagt vigtigt for Microsoft at håndhæve vores rettigheder, og forliget viser, at det har konsekvenser, når vi opdager krænkelser. Krænkelse af vores rettigheder rammer ikke kun Microsoft, men også vores partnere der kan blive ramt på deres forretning af virksomheder, som bryder loven. Det er vores håb, at denne sag kan afskrække andre fra at krænke vores rettigheder,« lyder det blandt andet fra Microsoft i en fælles meddelelse.
Fra DCC side erkender man at have krænket Microsofts rettigheder til Windows Vista og anden softeware fra Microsoft.
»Vi har begået en fejl, og tager konsekvenserne heraf. Det er et for os særdeles omkostningsfuldt forlig, som udover den finansielle del har haft en række omkostninger for virksomheden – både internt og eksternt. Vi vil på det kraftigste opfordre andre til at sikre sig, at de ikke bringer sig i en situation, hvor de krænker rettigheder,« lyder det fra Dansk Computer Center.
Hverken Microsoft eller DCC ønsker at kommentere den konkrete sag yderligere.
Læs de officielle kommentarer fra Microsoft og DCC her.