Der er mange ideer til fremtidens bæredygtige energikilder. En af de mere usædvanlige kommer fra et forskerhold hos HP, som vil omdanne køernes møg til energi og bygge store serverfarme på landet.
Konceptet blev præsenteret tirsdag på International Conference on Energy Sustainability i Arizona og beskrives i et forskningspapir med titlen Design of Farm-Waste Driven Supply Side Infrastructure for Data Centers.
Den grønne energi kommer altså fra køernes møg, som omdannes til metan i et biogasanlæg. Denne metangas kan så afbrændes og drive en generator, der leverer strøm til datacenteret.
Forskerne forestiller sig, at man kan bygge fremtidens store datacentre i nærheden af bondegårde med malkekvæg, så man er sikret en stabil forsyning med møg.
En ko producerer i gennemsnit 55 kg møg om dagen, har forskerne regnet sig frem til, og det kan omdannes til 3 kWh elektricitet. Et stort landbrug med 10.000 køer skulle således være i stand til at forsyne et 1-MW-datacenter med energi.
Tidligere har virksomheder som Google og Amazon placeret deres datacentre i de store byer, hvor bredbåndsinfrastrukturen er optimal. Men i dag er adgangen til billig og grøn energi vigtigere end adgangen til hurtige dataforbindelser, som alligevel efterhånden nær ud i selv den mindste flække.
Derfor bygger Microsoft, Yahoo og Google deres nye datacentre i nærheden af de store kraftværker og andre energikilder, men langt fra de store byer – hvilket også har den fordel, at ejendomspriserne er billigere. Og HP-forskerne mener altså, at fremtidens datacentre skal bygges helt ude på landet.