TOPNYHED:Netcompany køber bankcentralen SDC for en milliard kroner

Artikel top billede

Sennheiser har lavet et sæt kablede over-ear-hovedtelefoner, der ligner noget til hi-fi-puristen, men de er gearet mod pc og smartphones – og det er de sluppet godt af sted med. (Foto: Sennheiser PR)

Test: Drop komforten og få topklasse lyd fra din pc og smartphone

Er du parat til at gå ned på komforten, får du topklasse lyd fra disse hovedtelefoner – men er du også villig til at give afkald på støjreduktion og trådløs tilværelse?

At kalde det en klar trend er måske at presse den, men der er en hvis tendens til, at producenter af hovedtelefoner lancerer modeller, med retro-æstetik og -egenskaber.

Med det mener jeg kablede modeller - en udvikling, der faktisk også gælder in-ear-modeller.

I in-ear-genren er der ofte tale om modeller fra mindst 3.000 kroner fra mindre kendte producenter. Over/on-ear er der flere nye eksempler på – for nylig kom Sony blandt andet med deres MDR-M1, der er rettet mod samme publikum.

Sennheiser retter da også deres fokus på pc-brugerne mere end hi-fi-puristen med HD 505. I hvert fald ifølge deres pr-afdeling.

Nyudviklet fra bunden

Sennheisers bud på en hovedtelefon til dig, der vil give afkald på komfort, er den helt nye HD 505. Men idéen er ikke ny – og heller ikke så dum endda.

For hvis en hovedtelefon er trådløs, bliver den hurtigt meget kompliceret: Den skal indeholde en modtager, digital konverter og forstærker, før lyden når membranen, der spiller mod dit øre.

Det er mange led – og heri skal du også medregne, at lyden skal konverteres til digitale pakker og sendes til din hovedtelefon via Bluetooth.

Springer du de led over, vil signalet fra din smartphone, computerudgang eller forstærker være rent analogt, og hovedtelefonen behøver ingen indbygget forstærker.

Den anden komfort, du må undvære, er anti-støj-funktion og muligheden for at tage telefonopkald.

Det sidste kræver ikke så meget ekstra af en hovedtelefon, der allerede er trådløs. Men anti-støj-funktionen sender lyden, den opfanger via eksterne mikrofoner, ind i højttaleren i modfase.

Det betyder, at højttaler-enheden både skal håndtere musikken og støjen i modfase. Desuden belaster det også digitalchippen og forstærkeren. Det er alt sammen rart at have i hverdagen på farten – men det gør ikke noget godt for lydkvaliteten.

Derfor vælger flere at have en både-og-løsning, og det er den tendens, der er med til at trække salget så langt op, at de store producenter har flere bud end nogensinde på helt ”gammeldags” hovedtelefoner.

Gearet til smartphone og PC

At kalde Sennheiser HD 505 for gammeldags vil dog være en overdrivelse. Først og fremmest har de et meget moderne og ret flot design.

Det ses blandt andet i den enkle hovedbøjle, der naturligt – nærmest organisk – går i ét med ørekopperne og er nydeligt udført.

Hovedbøjlen er tynd, men alligevel fint polstret, og polstringen mod ørerne er næsten samme lækre tekstil, som du også finder i Sennheisers hovedtelefoner, der koster 10 gange mere end de 2.100 kroner, du skal slippe for HD 505.

Højttalerens impedans er 120 ohm, og det siger måske ikke meget for de fleste af os, men det giver mening, da det netop betyder, at både smartphones og computere let kan trække HD 505.

Når hovedtelefonen er let at trække, skal den enhed (forstærkeren) yde mindre, og du får bedre lyd. Da mobile enheder og computere sjældent har en kraftig forstærker, er det en vigtig pointe.

Sennheiser fremhæver da også, at HD 505 i lige så høj grad henvender sig til gaming som til musik og film.

Glansbillede-lyd

I spil får du et meget klart og transparent lydbillede. Der er et stort rum omkring spillerne i eksempelvis et 'first person shooter'-spil.

Det er dog til musiklytning, jeg vil anbefale at investere i herligheden.

Du får et meget stort og åbent lydbillede, som du normalt skal betale mindst to til tre gange så meget for at opnå i en trådløs hovedtelefon.

Der er størrelse på stemmer og instrumenter, og dynamikken er der til overflod.

Bassen er åben, slagkraftig, og i det hele taget er lydkvaliteten ret høj i forhold til prislappen.

Nu er det ikke fordi, at HD 505 ikke har konkurrenter, men det fine ved dem er, at de i også håndterer lyd fra film og serie på en flot facon.

Hovedtelefonen er ikke mere lukket, end at du kan høre lyde udefra, men de kan sagtens bruges i et kontormiljø, hvor støjen fra kollegaer ikke er for høj.

Ikke det letteste valg

Der er naturligvis ulemper ved at vælge HD 505, som jeg også nævnte indledningsvis.

Du får ikke støjdæmpning, og du må leve med et kabel og eventuel adapter, hvis du vil benytte dem med din smartphone.

Så på mange måder er HD 505 ikke det optimale valg, og skulle jeg selv have dem, ville det kun være, hvis jeg også havde et sæt in-ear-høretelefoner, der giver mig alt det, HD 505 mangler.

Og så have Sennheiser med i tasken til de stunder, hvor jeg har behov for god lyd.

Fordelen er høj lydkvalitet og, at du aldrig skal tænke på at lade dem op. Jeg synes alt i alt, at Sennheiser har ramt plet på mange parametre.

De er dog specielle i deres segment, og der findes andre gode alternativer på markedet, hvorfor jeg ender med en karakter på et fire-tal med pil opad.


Loading ikon