Danmark hører til blandt bundskraberne i Europa, når det handler om at beskytte borgernes elektroniske privatliv. Det viser en ny undersøgelse, som placerer Danmark på en 16. plads ud af de 25 EU-lande.
Ifølge undersøgelsen er Danmark blandt de lande, som »systematisk fejler, når det gælder opretholdelsen af borgerbeskyttelse,« skriver Politiken.dk
Undersøgelsen er gennemført af den uafhængige organisation Privacy International og er baseret på 13 indikatorer. Det er især på registrering og krydssammenføring af data mellem myndigheder, at Danmark er dårligt placeret. Her deler Danmark karakter med blandt andre Malaysia og Kina og fremhæves som de værste lande i undersøgelsen.
Det er dog ikke det eneste punkt, hvor Danmark klarer sig dårligt. Også når det gælder om myndighedernes ret til at overvåge borgerne, er Danmark blandt de dårligst placerede lande.
Undersøgelsens store vinder er Tyskland, som scorer den højeste karakter på næsten alle felter. Testens helt store taber er til gengæld Storbritannien, som får en pinlig lav karakter i undersøgelsen. Sverige, som Danmark altid måler sig med, placerer sig også bemærkelsesværdigt lavt. Naboerne fra hinsidan indtager pladsen lige over Storbritannien.
Undersøgelsen har fået Enhedslistens it-ordfører Per Clausen til at sende en byge af spørgsmål mod videnskabsminister Helge Sander.
»Vi har ikke nogen myndighed i dag, der forsvarer borgernes rettigheder, når det gælder overvågning. Det kunne være naturligt, hvis Datatilsynet blev opfordret til at løfte den opgave. De kommer med udmærkede redegørelser nu, men der mangler nogen, der går i offensiven for borgerne«, siger Per Clausen til Politiken.dk.
Læs selv undersøgelsen her