Strid om jobkort og global rekruttering

DI vil have udvidet jobkort-ordningen til at omfatte andre erhvervsgrupper end de nuværende - HK frygter, det vil åbne for en massiv import af billig arbejdskraft og dermed kan koste danske arbejdspladser.

Både virksomheder og arbejdsgivere vil have lempet jobkort-ordningen, så det bliver muligt at importere arbejdskraft inden for en lang række områder. Men fagforbundene frygter, at det vil medføre en massiv import billig arbejdskraft og dermed kan koste danske arbejdspladser.

Direktør for Dansk Industri, Ole Krog, bekendtgjorde onsdag på en konference i København, at han gerne ser den nuværende jobkort-ordning udvidet til at omfatte andre erhvervsgrupper end de nuværende.

»Jobkort-ordningen burde tiltrække mindst lige så mange hoveder, som der årligt rejser ud af Danmark. Det kunne være fint, hvis vi kunne opnå et positivt nettoresultat, og i øjeblikket rejser der årligt 1500 danskere ud, og vi får kun godt 400 ind igen,« sagde Ole Krog.

Ole Krog efterlyste en decideret greencard-ordning i stil med den, man kender fra USA.

»Det er vigtigt, at vi begynder at sende nogle signaler til omverdenen, om at vi har en anden åbenhed end den vi signalerer nu - en greencard ordning kan være med til at sende sådanne signaler,« sagde han.

Haarder forsøger at lempe reglerne
Kontorchef i Udlændingestyrelsens erhvervskontor, Erling Brandstrup, kunne på konferencen fortælle, at man på flere områder forsøger at lempe de nuværende regler.

For det første vil man arbejde på at reducere sagsbehandlingstiden i fremtiden, så kompetente udlændinge ikke skal blive udsat for unødige bureaukratiske forhindringer. Og desuden drøfter man at lempe de nuværende regler for opholdstilladelse for udenlandske studerende, så de automatisk får lov til at opholde sig i Danmark i en periode efter de har afluttet deres uddannelse. På den måde vil samfundet få et naturligt afkast af den uddannelsemæssige investering, som er foretaget.

HK vil have ordentlige forhold
Formanden for HK/Privat, Karin Retvig, er meget bekymret for Danks Industris forslag om at udvide jobkortet til at omfatte andre erhvervsgrupper.

»Jeg er bange for, at man gør det af økonomiske grunde. Og jeg vil gerne understrege, at det afgørende er måden, man forvalter en jobkort-ordning på. Den arbejdskraft, man får nu, er desværre ikke altid på et tilstrækkelig specialiseret niveau, til at det kan generere arbejdspladser og viden i Danmark,« siger Karin retvig til ComON i dag.

Karin Retvig betoner overfor ComON, at hun ikke er interesseret i at lukke grænserne, men bare vil sikre sig at de folk, der kommer hertil, kommer på ordentlige vilkår:

»Hvorfor afsætter man ikke 50 mio til at opgradere og udvikle alle de arbejdsløse it-folk, der blev overflødige, da it-boblen brast. Lad os i fællesskab lave nogle regler, der kan skabe ordentlige forhold for alle de folk, der er her - både danskere og udlændinge,« siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere