Fagforbund frygter dårligere forhold for IBM-ansatte

IBM har indgået overenkomst med HK. Ny frygter PROSA og Finansforbundet dårligere arbejdsforhold for IBM-ansatte.

IBM har ikke før haft overenskomst med ansatte i Danmark. Nu har firmaet skrevet overenskomst med HK, som følger industriens funktionærlovgivning. Nu frygter PROSA og Finansforbundet dårligere arbejdsforhold med den nye overenskomst.

Tingene er sket hen over hovedet på mange IBM-ansatte, mener fagforbundene Finansforbundet og PROSA, hvis medlemmer fra fusionerede virksomheder ikke var interesserede i at skifte fagforbund.

IBM har i de senere år overtaget en række it-opgaver fra den fínansielle sektor og har fået en række af PROSA's og Finansforbundets medlemmer i IBM fra blandt andet SDC, DM Data og Nordea.

»IBM har ikke ønsket at tegne overenskomst med os, selv om vi var den fagforening, der havde flest IBM-ansatte som medlemmer,« siger faglig konsulent næstformand i PROSA John Axel Hansen.

Senest indbød PROSA den 23. august til et møde med medarbejdere i IBM og PROSA, men IBM valgte ikke at komme til mødet.

»Vi har ikke før haft overenskomst med fagforbund i IBM Danmark. Vi valgte at lave overenskomst med HK, fordi vi har overtaget Global Services Århus og Acur, som i forvejen havde overenskomst med HK« siger personaledirektør i IBM Danmark Claus Gylling.

»Vores medlemmer ønsker ikke en overenskomst med HK, og jeg frygter, at det betyder dårligere arbejdsforhold for arbejderne, fordi HK laver mere fleksible overenskomster. Og det kunne give problemer med højere arbejdstid og overarbejdsregler for medlemmerne,« siger næstformanden for PROSA.

Også Finansforbundet er bange for den nye overenskomst:

»IBM har overtaget Nordic Processor og SDC-DK, hvor vi havde mange medlemmer. De ville gerne have fortsat hos os. Men nu har IBM lavet en overenskomst med HK, som sandsynligvis forringer overarbejdsbetalingen og rører ved arbejdstiden. Samtidig frygter jeg, at mange ikke vil være dækket af den nye overenskomst« siger næstformand for Finansforbundet Kent Petersen.

HK skyder kritikken fra sig

HK melder dog hus forbi i forhold til den kritik:

»Den nye overenskomst betyder, at de ansatte i IBM får en tillidsmand, bedre aftaler om løn under barsel og adgang til efteruddannelse.«

Overenskomsten er endnu ikke tilgængelig, men HK bekræfter overfor ComON.dk, at IBM og HK har skrevet under på følgende:

»Ingen medarbejdere kan dog i øvrigt - som følge af denne aftale - som helhed stilles ringere end tidligere.«




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator

Dansk Sygeplejeråd

IT-teknisk medarbejder

Sparekassen Danmark

Systemudvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere