ComON 27: ADSL-fryns vokser

Den nye hjemmepc-ordning betyder, at hjemmepc'en er blevet noget, der skal udnyttes. Til gengæld er det blevet nemmere at give medarbejderne en opkobling derhjemme som et personalegode. 75 procent af alle virksomheder gør det i forvejen.

Vil man holde på medarbejderne, skal man give dem digitale personalegoder i stedet for lønforhøjelser, siger erfaringerne i de fleste virksomheder. Og et af de personalegoder, der er nemmest at dele ud, er en ADSL-forbindelse. Der er bred enighed om at den ny hjemmepc-ordning vil betyde et boom i skattefri opkoblinger til medarbejderne.

I en undersøgelse foretaget af Handel, Transport og Serviceerhvervene (HTS, tidl. Handelskammeret) svarede 75 procent af de adspurgte virksomheder, at en eller flere af deres medarbejdere fik en dataopkobling, typisk i form af en ADSL-forbindelse, som et frynsegode. Ifølge Christian Sestoft, chefkonsulent i HTS, som står bag undersøgelsen, vinder ADSL-personalegodet stadig frem.

"Dataopkoblingen er generelt et af de mest udbredte frynsegoder i virksomhederne, foran firmabiler, mobil- og fastnettelefoni og medarbejderaktier," fortæller Christian Sestoft, der fremhæver at undersøgelsen ikke er en fuldstændig kortlægning af, hvordan virksomheder bruger frynsegoder, men kun skal ses som en indikator.

Hjemmearbejdspladser
Siden lukningen af den første hjemmepc-ordning har det været slut med at bruge hjemmepc'en som blot et frynsegode. Kritikken af ordningens indretning, der gav virksomheder mulighed for at forære medarbejderen en statssubsidieret multimediecomputer, som i mange tilfælde kun blev brugt privat, forstummede. Med de nye regler er der ikke fuld skattefrihed, og arbejdsgiveren skal finansiere mindst 25 procent af udstyret.

Men hullet er altså ikke lukket helt. Andetsteds i de nye regler om hjemmearbejdspladser er der en åbning for arbejdsgivere, der gerne vil forkæle medarbejderen. Der er nemlig skattefrihed for datakommunikation, som betales af virksomheden. Det betyder i praksis at en meget stor del af de ADSL-forbindelser, der langes over disken til de nye hjemmearbejdspladser, betragtes som et personalegode af både virksomheder og medarbejdere, også selvom en del virksomheder anvender opkoblingerne som en del af en samlet hjemmearbejdspladsløsning.

I Skatteministeriet ser man ingen problemer i udviklingen. Personalegode eller ej, udbredelsen af ADSL skal hjælpe med til at udvikle rigtige hjemmearbejdspladser, fortæller Birgitte Christensen, kontorchef i skatteministeret, om baggrunden for de ændrede regler.

"Skattefriheden for privat arbejdsgiverbetalt datakommunikation skal ses i sammenhæng med ønsket om at etablere egentlige hjemmearbejdspladser som led i et mere fleksibelt arbejdsmarked," fortæller Birgitte Christensen.

Om der bliver tale om reelle hjemmearbejdspladser tilknyttet hver eneste opkobling, er dog tvivlsomt. For mens ADSL-opkoblingerne går som varmt brød, blev der kun solgt 1.000 hjemmepc'er i første halvår 2002, hvor ordningen trådte i kraft i april.

Stort tema om hjemmepc'er:
...i IT-avisen ComON, der havner i postkassen hos abonnenterne og i kiosken torsdag morgen. Her kan du se mere af det, du kan glæde dig til - eller hvad du mister, hvis du endnu ikke har tegnet abonnement:

Boom lader vente på sig
I første halvdel af 2002 blev der leveret 1000 hjemmepc'er til danske virksomheder under den nye hjemmepc-ordning. Trods den lave interesse for hjemmearbejdspladserne er computerbranchen fortrøstningsfuld, men forventer dog ikke en lige så stor succes som under den første ordning.

Ti gode råd
IT-administratoren skal tænke sig godt om, før hjemme-pc'er installeres hos firmaets ansatte. Med hjælp fra Radiometers produktionsdirektør Fritz Nygaard og funktionschef Bjarke Christensen fra Novo Nordisk IT, der begge er IT-spydspidser i store hjemmepc-projekter, har ComON udarbejdet en liste med ti gode råd.

En ny livsstil
Hjemmearbejde bliver mere og mere udbredt, men det kulturskift i virksomheden, som hjemmearbejde kræver, kommer ikke bare af sig selv. Der stilles nye krav til både ledere, medarbejdere og kolleger. Alle får nemlig nye roller, så der kræves dialog, klare aftaler og måske endda nedskrevne kontrakter. Kort sagt er hjemmearbejde noget, der skal læres.

Opkobling giver muligheder
Med den nye hjemmepc-ordning vil flere og flere få ADSL derhjemme. Og mange virksomheder nøjes ikke med internetopkoblingen, men giver medarbejderne en masse tilbehør for at øge både sikkerheden og funktionaliteten.

Nyt koncept sikrer data
IT-advokaten Martin Von Haller vil bygge en juridisk konstruktion mellem ASP-leverandør og kunde, der garanterer, at data dynamisk kopieres over internet og sikres hos en tredjepart. En aftale, der ville have sikret kunderne hos den nu lukkede ASP-leverandør Intellinet.

Kamp om styresystem på vej
Mobilselskabet Orange vil inden for de næste måneder markedsføre mobiltelefoner med Microsofts software. Det bliver startskuddet til kampen mellem IT-branchens Microsoft-ejede styresystem Windows og televerdenens styresystem Symbian.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere