Transmeta afslører chip-planer

Et af de mest hemmelighedsfulde firmaer i Silicon Valley, Transmeta, løftede på en pressekonference onsdag sløret for sine kommende produkter. Trods stor presseomtale og mange vilde spekulationer - ikke mindst fordi Linux-opfinderen Linus Torvalds er ansat i firmaet - lykkes det alligevel Transmeta at holde sine planer skjult for offentligheden i adskillige år. Firmaet ville end ikke bekræfte, hvad det arbejdede med, og mange gættede derfor på, at det enten var et nyt operativsystem eller en ny processortype.


Nu er hemmeligheden løftet; Transmeta har udviklet to nye processormodeller, Crusoe 3120 og 5400, der begge kendetegnes af ekstremt lavt strømforbrug. Crusoe 3120 kører med 400 MHz og bruger kun 1 watt. Til sammenligning bruger Intel's Celeron-processorer 4-10 watt. Crusoe 5400 kører med 500 og 700 MHz og bruger heller ikke meget mere end 1 watt. Denne model er også udstyret med 256 KB integreret sekundær cache.


Det lave strømforbrug har størst betydning, når det gælder batterilevetiden i bærbare pc'er - med de nye processorer bliver det muligt at arbejde med computeren hele dagen uden at lade den op. Crusoe 3120 skal indbygges i håndholdte computere og mindre apparater, mens 5400 er rettet mod større bærbare maskiner. Prisen bliver mellem $65 og $89 for 3120 og mellem $119 og $329 for 5400, afhængigt af hastigheden. IBM skal fremstille de nye chips.


Samtidig vil Transmeta udsende en ny version af Linux, kaldet "Mobile Linux", der skal køre på de nye chips. Det bliver også muligt at afvikle alle programmer, der er skrevet til Intel-processorer, gennem en proces kaldet "code morphing" - det vil dog betyde, at hastigheden bliver lidt lavere end ved en Intel-processor med samme hastighed, fordi koden først skal oversættes, inden den kan afvikles.


(Kilde: CNET)




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Højer og Lauritzen ApS
    Distributør af pc- og printertilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere