IBM simulerer en kattehjerne

IBM-forskere har brugt en af verdens hurtigste computere til at simulere en kattehjerne.

Kattehjernen er meget lille sammenlignet med menneskets hjerne, men det kræver alligevel en enorm regnekraft at simulere den. Hjernen er på mange måder langt mere effektiv end selv den hurtigste computer, og derfor forsøger forskere at bygge computere, der fungerer ligesom hjernen. Nu melder forskere fra IBM Almaden Research Center om et gennembrud. De har simuleret en kortex (hjernebarken) med en milliard neuroner og ti billioner synapser - det er omtrent på størrelse med en kattehjerne.

For at afvikle simulationen i realtid har forskerne brugt verdens 11. hurtigste supercomputer, BlueGene/P på Lawrence Livermore National Laboratory i USA. Den gigantiske maskine, der også kaldes Dawn, har 147.456 processorer og 144 terabyte arbejdshukommelse.

Hjernebarken styrer bl.a. kroppens bevægelser og færdigheder som kreativitet og spontanitet. For to år siden kunne forskerne for første gang simulere en kortex, som svarer til en rottehjerne. Nu er forskerne så i stand til at simulere en kattehjerne. Men der er stadig et stykke vej til menneskets hjerne. Menneskets hjernebark er målt til at have et udfladet areal på næsten 0,2 kvadratmeter.

IBM-forskerne har også udviklet en ny algoritme, Bluematter, som skal give nye muligheder for at undersøge hjernens funktionsmåde med en MRI-scanner. Hjernen er meget mindre og mere energieffektiv end dagens computere, og forskerne mener, at den kan levere inspiration til at bygge små og mindre strømslugende computere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere