40,5 milliarder dollars svarende til 237 milliarder kroner. Så meget betaler Cingular for Amerikas tredjestørste mobilselskab, AT&T Wireless. Det voldsomme beløb har skabt et akut kapitalbehov hos TDC-ejeren SBC, der ejer 60 procent af Cingular.
Derfor sætter spekulationerne om et forestående salg af TDC endnu engang dagsordenen på Københavns Fondsbørs. Aktien er steget 1,5 procent i løbet af tirsdagen, og værdien af selskabet er dermed øget trekvart milliarder kroner.
Teleanalytikerne er dog ikke helt enige om hvorvidt, der reelt er et salg af TDC på vej.
»Efter SBC's køb er sandsynligheden for et salg af TDC øget. Det er dog afhængigt af selve buddets sammensætning, men en del af betalingen skal jo sandsynligvis falde kontant - og så mange kontanter har SBC næppe. Derfor er selskabet interesseret i at sælge TDC for at skaffe kapital,« vurderer teleanalytiker Søren W. Schou fra konsulentvirksomheden Netplan.
Handlen mellem Cingular og AT&T skal dog først endeligt godkendes af de amerikanske konkurrencemyndigheder, før Søren W. Schou forventer, at SBC sætter TDC på salgslisten.
Hos Jyske Bank er aktieanalytiker Per Hansen fuldstændig enig i, at SBC gerne vil af med TDC. Men det har det amerikanske selskab ville i to år uden at kunne finde en køber, så den aktuelle handel rykker ikke ved et eventuelt salg af TDC, mener han.
»Jeg tror på, at købet af AT&T Wireless skal betales kontant. Og i den forbindelse er værdien af SBC's ejerandel i TDC simpelthen ikke stor nok til at spille en rolle,« forklarer Per Hansen.
Ifølge begge analytikere vi en eventuel salgspris for TDC være i omegnen af 90-100 milliarder kroner. SBC ejer 41,6 procent af TDC og vil derfor kunne hente cirka 40 milliarder kroner ved et salg af TDC.
»SBC vil gerne ud af Europa og er på vej ud af sit andet europæiske engagement i det belgiske teleselskab Belgacom, der snart skal børsnoteres. Men jeg tror simpelthen ikke, at SBC kan finde nogle, som vil overtage ejerandelen i TDC kontant. Og SBC vil kun have kontanter. Selskabet har ikke noget at bruge aktier i et andet selskab til,« siger Per Hansen fra Jyske Bank.
Flere analytikere har tidligere over for it-avisen ComON peget på TeliaSonera som en mulig køber, fordi selskabet endnu ikke har fået fodfæste i Danmark. Men det afviser Per Hansen.
»Efter min bedste overbevisning giver det ikke nogen mening for TeliaSonera at betale 90 milliarder kroner for groft sagt at lukke et hul i Danmark, som det vel har kostet 10 milliarder kroner at etablere. I stedet burde selskabet gå efter de små mobiloperatører som CBB og Debitel for at få nogle kunder på nettet. Og derigennem skabe sig en fornuftig forretning,« siger Per Hansen.