Klumme: Træd nye veje

Bent Eriksen fra fagrådet for Informationssikkerhed i Dansk Dataforening skriver om den digitale signatur.

Jeg har tidligere på denne plads skrevet om den manglende ny registerlov og den ligeledes manglende lovgivning omkring den digitale signatur. Mangler, der bevirkede, at der ikke rigtigt var kommet gang i den ønskede kommunikation mellem i første omgang det offentlige og landets borgere. Denne lovgivning er nu på plads.


Forskningsministeriet har haft en række forsøgsprojekter, der er nu er afsluttede og slutrapporten og erfaringerne er på vej til offentligheden.


I regeringens IT- og telepolitisk redegørelse (Omstilling til netværkssamfundet) er det endnu engang understreget, at denne kommunikation skal fremmes og der er nævnt flere konkrete områder.


Hermed er de opgaver løst, som folketinget og ministerierne kan være foregangsmænd i og det er nu op til det offentlige og private erhvervsliv, at initiere edb-løsninger, der kan få sat tilstrækkelig fart på udviklingen.


Målet skal være bedre service, mere effektivitet og større åbenhed – alt ved hjælp af sikker selvbetjening.


Der forestår imidlertid et stort arbejde i at møde de nye udfordringer og indtænke de nye muligheder i de samlede løsninger, der på sigt kan medføre en mere effektiv og rationel arbejdsmetode med anvendelse af færre personressourcer. Derfor skal løsningerne være attraktive for de personer, der ønsker at anvende dem og det skal være nemt og billigt.


Der skal absolut tænkes i andre baner og det kan hen ad vejen vise sig, at der er områder indenfor landets lovgivning, der skal revurderes og måske direkte ændres for at der kan opnås den største og bedste gevinst.


Jeg vil derfor håbe, at de, der kommer til at arbejde med de nye løsninger ikke bare vælger, at sætte strøm til de nuværende arbejdsgange, men vil engagere sig i opgaven og træde nye veje.


Til slut et hjertesuk! Den digitale signatur er på vej – men vi har endnu ikke fået løst problemet med opbevaringen af de nødvendige nøgler og slet ikke i den skala, der kan dække hele befolkningen eller størsteparten af denne.


Der tales pt. om et nyt chipbaseret sygesikringsbevis og det kunne passende være dette bevis (kort), der blev valgt til bærer af de nødvendige nøgler. Et, efter danske forhold stort antal kort med mange anvendelsesmuligheder, kunne måske inspirere til fremstilling af billige kortlæsere og tilhørende software, således som tilfældet var med Dankortet og de tilhørende læsere. Sker dette vil udviklingen i anvendelsen accelerere voldsomt.


Af Bent Eriksen, fagrådet for Informationssikkerhed, Dansk Dataforening




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere