Artikel top billede

Derfor er iPhone 4 født med antenne-problemer

Form over funktion: Designernes overmagt over ingeniørerne.

Har Apple - et af de største designerbrands på kloden - virkeligt designet sit vigtigste nye produkt med så basale fejl, at telefonens signal reduceres markant og endda kan forsvinde helt når man holder den i hånden?

Det dårlige antennedesign kunne Gert Frølund Pedersen, der er en førende ekspert i mobilantenne-design, påvise i ComON allerede ved lanceringen af iPhone 4.

Adspurgt om hvordan verdens mest værdifulde it-selskab med formentlig enorme udviklingsressourcer kan begå så eklatante fejl, peger Gert Frølund Pedersen på, at Apple har meget mindre erfaring i mobiltelefondesign end andre store mobilproducenter.

”De har en meget kort track-record. Apple har kun lavet én telefon før, og den havde ikke nogen god antenne-løsning,” siger han.

Gert Frølund har gennem årene assisteret en lang række mobilproducenter med netop antennedesignet – et design, som i en moderne smartphone med mange forskellige radiosystemer – GSM, GPS, 3G, WiFi, etc – populært sagt er en videnskab for sig.

Ifølge Gert Frølund Pedersen er det langt fra første gang en producent har lavet telefoner med dårligt antenne-design. Eksempelvis havde Ericsson for år tilbage en model med udvendig antenne, der let mistede signalet, når man rørte ved den.

I Apples tilfælde skal det også med, at designerne sandsynligvis har haft meget mere at skulle have sagt end ingeniørerne, mener den ålborgensiske professor.

”De ved alle sammen godt, at det integrerede antenne-design er en udfordring. Men Apple har holdt sig for sig selv da de udviklede deres telefon. Det har givet været godt for deres [generelle] design ikke at lytte til andre, men når det gælder antennekonstruktionen, burde de nok have tæret lidt på andres erfaringer,” mener Gert Frølund Pedersen.

Mens stort set alle mobiltelefoner får nedsat signalmodtagelse, når man holder stramt om dem med hele sin hånd, er iPhone 4-antennen særligt problematisk, fordi man ved berøring af metalrammen, der udgør den centrale del af antenne-konstruktionen for samtlige telefonens radiosystemer, nedsætter antennens virkningsgrad betragteligt. Den uundgåelige berøring af rammen på iPhone 4 betyder, at en større del af antennens energi bliver til varme og går tabt. Dermed bliver antennen mindre effektiv til at sende og modtage radiosignalet og omdanner en stor del af antennesignalet til varme - altså faktisk ikke særligt ”cool engineering”.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere