Der er god grund til jubel hos verdens største producent af mikrochips, Intel i Santa Clara. Det seneste regnskab viser at indtjeningen blev på næsten 12 milliarder kroner i fjerde kvartal. I forhold til samme periode sidste år er der tale om en stigning på hele 875 procent.
Dermed ser det ud til, at Intel har klaret sig gennem krisen og fundet tilbage til sin gamle styrke. Selskabets omsætning er steget med 28 procent til lidt over 50 milliarder kroner i fjerde kvartal.
Intel har klaret sig langt bedre end analytikernes forventninger, og det kan få en stor signalværdi for resten af it-branchen.
Selv EU's rekordbøde til Intel på otte milliarder kroner sidste år og det dyre forlig med AMD, som kostede Intel seks mia. kr., kan ikke for alvor trykke stemningen.
Der er fremgang over hele linjen. Intels salg af processorer til servere er steget med 21 pct., salget af desktop- og notebook-cpu'er er steget med 10 pct., og der er også solgt 6 pct. flere Atom-chips til netbooks.
Intel har også store forventninger til 2010, hvor alle processorserier skal omstilles til 32 nanometer-teknologi. En stor del af de nye 32-nanometer-modeller blev præsenteret på Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas forleden.
Skiftet fra 45 til 32 nanometer betyder højere ydelse og lavere strømforbrug – og sidstnævnte har især betydning for de mobile computere, hvor brugerne kan glæde sig til længere batteri-levetid.