Datatilsynet undersøger i øjeblikket, om der skal rejses en sag mod ejeren af smykkebutikken Diamanten i Århus. Det oplyser kontorchef i Datatilsynet Lena Andersen overfor ComON.
Butiksejeren oploadede forleden en overvågningsvideo på Youtube. Her kan man se de dramatiske optagelser af et voldeligt røveri, hvor en hætteklædt mand slår og skubber tre kvinder, smadrer en glasmontre og fylder sin taske med smykker.
Den voldelige røver, som næppe har givet sit samtykke til offentliggørelse af overvågningsvideoen, er lige som alle andre beskyttet af persondataloven, og hvis man overtræder den, risikerer man en politianmeldelse fra Datatilsynet og en efterfølgende sigtelse.
Det var, hvad der skete for ejeren af den ålborgensiske computerspilbutik Coolshop, der i går blev sigtet af Nordjyllands politi efter at være blevet ramt af det 6. indbrud på kort tid. Coolshops stifter og medejer Jacob Risgård havde i frustration over de mange indbrud og politiets resultatløse efterforskning lagt en overvågningsvideo med tyveknægten på internettet.
Hvorvidt den voldelige smykkerøver fra Århus ligesom Coolshop-tyven vil kunne få myndighedernes hjælp til at imødegå persondata-krænkelsen, kommer ifølge Datatilsyneladet an på flere forhold.
»Vi kigger blandt andet på, om offentliggørelsen er sket gennem politiet, for så er der tale om nogle andre regler, hvor man ikke håndhæver persondatalovens bestemmelser,« oplyser kontorchef Lena Andersen til ComON.
Det er selvsagt også et afgørende aspekt, om den krænkede person kan genkendes af andre. Den århusianske røver var maskeret, men Lena Andersen fortæller, at vurderingen ikke kun handler om hvorvidt alle og enhver vil kunne genkende vedkommende, men også om han eller hun vil kunne genkendes af folk, der før har mødt vedkommende.
Datatilsynets kontorchef gør opmærksom på, at reglerne om samtykke fra personer, der optræder på en offentliggjort overvågningsvideo, blev vedtaget af et flertal i folketinget sidste år. Loven trådte i kraft 1.7.2007 og kan læses her.