Nordjylland i front med fremtidens mobil-teknologi

Konvergens er nøgleordet for fremtidens mobile netværk, mener verdens førende forsker i mobil-teknologi, Ramjee Prasad, som står i spidsen for Center for TeleInfrastruktur (CTIF) på Aalborg Universitet.

Den tredje mobilgeneration - 3G - bliver ofte markedsført på båndbredden, som blandt andet giver mulighed for videotelefoni. Men den næste generation, 4G, handler om meget mere end bare båndbredde. Det fortæller en af verdens førende forskere i mobil-teknologi, Ramjee Prasad, som står i spidsen for Center for TeleInfrastruktur (CTIF) på Aalborg Universitet.

»Hvis jeg skal sammenfatte 4G i et enkelt ord, så er det; konvergens. Det er faktisk nøgleordet for vores arbejde. Fremtiden bringer en konvergens af teknologier, systemer, applikationer og netværk,« siger Ramjee Prasad til ComON.

Fremtidens mobiltelefon er en intelligent dataterminal, som kommunikerer med alle dine digitale genstande - og naboens, hvis du tillader det. Terminalen skifter frit mellem faste og mobile net, kender dine personlige behov og overfører data med en hastighed, der får dagens mobilnet til at ligne røgsignaler.

Men det afgørende ikke er hastigheden. Det afgørende er, at mange forskellige tjenester kan kommunikere sammen på en intelligent måde.

Forskerne i Aalborg beskriver et muligt scenarie; du flyver fra Aalborg til København og skal tilbage samme dag. Du tager en taxa ud til et firma, hvor du har et møde, og aftaler med taxachaufføren, at du skal hentes kl. 15.00. Men så sker der en ulykke på Sjællandsbroen, som betyder at der opstår kø på vej til lufthavnen.

Herefter vil du modtage en besked på mobiltelefonen, hvor du bliver spurgt, om du vil hentes lidt tidligere af taxaen, så der er tid til at komme til lufthavnen, eller foretrækker at tage en senere afgang, og derfor skal have ændret din reservation. Det kræver at mange forskellige systemer - flyselskabet, taxiselskabet, trafikovervågning - kan snakke sammen, og det er ikke muligt i dag.

Men forskerne forventer, at det bliver et realistisk scenarie i fremtiden. Den traditionelle telefonsamtale med et menneske i hver ende af forbindelsen erstattes i stigende grad af samtaler mellem maskiner, som kommunikerer uden at brugeren skal bekymre sig om de tekniske spidsfindigheder.

CTIF's forskningsprogram Communications, Connectivity and Convergence (C3) har allerede resulteret i flere patentansøgninger og professor Ramjee Prasad understreger, at danske forskere og virksomheder generelt skal blive bedre til at beskytte deres intellektuelle ejendom.

»I fremtiden skal hver nations rigdom skal måles i dens intellektuelle ejendom. I Danmark bliver der stadig udtaget alt for få patenter. Det vil vi arbejde hårdt for at ændre,« siger han.

Når det gælder mobiltelefoni har Nordjylland altid haft en pionerrolle. Regionen var med fra starten på det analoge NMT-net, og to nordjyske virksomheder var blandt de første i verden til at udvikle GSM-telefoner. Nordjylland har spillet en mindre rolle i arbejdet med at udvikle den tredje mobilgeneration - 3G - men de nordjyske forskere satser nu på at komme helt i front med den fjerde generation, 4G.

Center for TeleInfrastruktur har modtaget 130 millioner kroner til forskningen i de første fem år. En tredjedel af pengene kommer fra Aalborg Universitet, en tredjedel fra staten og EU-Kommissionen og den sidste tredjedel fra private sponsorer. Den koreanske mobil-gigant Samsung har alene bidraget med 27 millioner kroner til et projekt, som skal udvikle ny trådløs bredbånds-teknologi.

Professoren mener at Danmark har en chance for at spille en central rolle i udviklingen af fremtidens mobilnet, og han vil ikke udelukke, at det næste mobil-eventyr i stil med finske Nokia vil udspringe af arbejdet på universitetet.

Når man hører professoren fortælle om de mange muligheder med fremtidens mobil-terminaler kunne det være fristende at afgive en ordre med det samme, men i givet fald kommer man dog til at vente længe på leveringen. Først i 2011 eller 2012 vil 4G være klar til markedet.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Controller til økonomi og compliance

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser til it-teknologuddannelsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere