EU tillader privat kopiering

Et nyt EU-direktiv forbyder principielt kopiering af materiale uden ophavsmandens godkendelse. Men direktivet indeholder et næsten uoverskueligt antal undtagelser.

Efter omkring tre års arbejde har EU-parlamentet nu vedtaget en nyt direktiv, som skal tilpasse copyright-lovgivningen til den digitale tidsalder. Direktivet er præget af heftigt lobby-arbejde fra mange forskellige interesse-grupper, Internet-firmaer og forbrugerorganisationer, og ikke alle er tilfredse med resultatet.


For at imødegå den hastige teknologiske udvikling har EU-parlamentet besluttet, at loven skal revideres hver tredje år. Direktivet forbyder principielt kopiering af værker uden ejerens accept, men indeholder samtidig et meget stort antal smuthuller.


EU-parlamentet har tilføjet 22 undtagelser til direktivet, og de er op til de enkelte medlemslande at afgøre, hvilke undtagelser der skal gælde i deres lokale lovgivning - og dermed, hvad der er lovligt og hvad der er ulovligt.


En af undtagelserne tillader Internet-udbydere at oprette midlertidige kopier af filer, mens de overføres over Nettet. En anden undtagelse tillader kopiering af værker til digital brug. Kopiering på biblioteker og museer uden kommercielt formål er også tilladt, ligesom værker kan kopieres til undervisning og forskning inklusive kildeangivelse.


Det er også tilladt at fremstille kopier på papir, hvis ophavsmanden modtager en erstatning. Pressen, offentlige institutioner og nationalarkiver får også tilladelse til at fremstille kopier.


EU-direktivet bliver hilst velkommen af europæiske forbrugerorganisationer, som mener at loven beskytter kunstnernes ejendom uden at begrænse den enkeltes rettigheder. Men kunstnere og pladeselskaber kritiserer direktivet for at være mangle de begrænsninger, som er nødvendige for at beskytte sig mod digital kopiering på Internet.


(Kilde: Futurezone/DPA/Reuters/AFP/APA)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere