Klumme: Den Digitale Økonomi - Nøglebranche trods modvind

Den Digitale Økonomi har et potentiale for vores samfund, som det er svært at overvurdere, skriver Søren Weeke fra Dansk Dataforening.

Den Digitale Økonomi (DDØ), med dens nye samhandelsformer, grænsenedbrydning, og ændrede normer for samarbejde, er, på trods af megen medieskriveri, blevet en afgørende vækstdriver i vores samfund.


Nedturen på Nasdaq, Dot.com død, dommedagsprofetier og mediemæssig revselse til trods har DDØ en betydning og et potentiale for vores samfund, som det er svært at overvurdere. Og med de seneste års lærdom i baggagen vil udfordringerne nu blive mødt med den nødvendige modenhed i virksomhederne.


Lad mig pege på tre kerneområder hvor DDØ vil spille en hovedrolle: Den etablerede industri, for nye virksomheder og overfor borgerne.


Vigtig lære for den etablerede industri


Det har tidligere været utænkeligt at lancere en softwareløsning fra ide til kørende løsning på få måneder. Samtidigt er udviklingsprojekter ofte sket indenfor rammerne af eksisterende forretning, mens egentlig forretningsudvikling var placeret i egne projekter.


DDØ har vendt normerne for, hvad der kan gennemføres på disse områder på hovedet. Det er hverken ualmindeligt at lancere virksomheder på få måneder eller at udvikle hele systemkomplekser sideløbende med forretningen. Ikke altid datalogisk stringent, men med et klart værdiskabende resultat.


Virksomhederne vil også fremover finde værdifulde projekter baseret på DDØ koncepter: Produktudvikling, kunderelationer, logistik og intern reorganisering for blot at nævne et par oplagte områder. Alt sammen bundet op på en af grundpillerne i DDØ om, at information er noget vi kan dele uafhængigt af tid og sted.


Nye forretningsområder


Teknologien har åbnet nye muligheder for forretning og der er oceaner af gode forretningsideer, der kan udnyttes. Internet har frembragt nye samhandelsformer og måder at tjene penge på, f.eks. drift, handel og udvikling af systemer.


For DDØ-iværksættere bliver det de næste år nødvendigt at overleve med lavere vækstrater, højere grad af selvfinansiering og gennem sikker levering af de tilbudte ydelser.


På vej mod et nyt samfund


DDØ rummer uhyre vigtige samfundsmæssige aspekter. Vores offentlige system og vores foreningsstruktur vil blive kraftigt styrket med den nye teknologi. Med fokus på bredden kan vi komme tættere på vores fælles samfund og blive en del af det. En styrkelse af den demokratiske dialog, større borgerlig medindsigt og muligheder for at dyrke nye interesser er blandt perspektiverne. Teknikken er til rådighed og skal være til alles rådighed. Betragt den som sådan fremfor det omvendte.


Af Søren Weeke, formand for Dansk Dataforenings udvalg for den digitale økonomi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere