De danske venturekapitalister har fået røde ører, for hvis deres kapital havde været en smule mere risikovillig, da Skype søgte investorer i 2003, kunne de med gårsdagens salg have fået deres penge 57 gange igen.
Danske Janus Friis og svenske Niklas Zennströmm solgte i går ip-telefoni-selskabet Skype for 16 milliarder kroner og ventes at høste endnu 8,5 milliarder for salget frem til 2008. Dermed bliver de to skandinaviske iværksættere milliardærer på deres visionære udnyttelse af ip-telefoni - det kneb dog lidt med visionerne i det danske marked for risikovillig kapital.
»Vi var ved over 20 ventureselskaber, som alle vendte tomlen ned. Nogle fordi de ville have for stor en bid af kagen, og andre fordi de slet ikke forstod ideen og forretningskonceptet. Det var en kamp, som vi måtte rette blikket mod udlandet for at finde en løsning på,« siger den danske it-iværksætter Morten Lund, der er en af de få danskere, der får gevinst af Skype-salget.
Ifølge Dagbladet Børsen var Skype-stifterne i kontakt med blandt andet Nordic Venture Partners og IVS - oplysninger som disse kapitalfonde dog ikke vil bekræfte.
Ifølge Jakob Lyngsø, der er direktør for den danske sammenslutning af venturekapitalister DVCA, blev Skype-ideen simpelthen undfanget på et dårligt tidspunkt, og det forklarer investorernes modvilje.
»Folkene bag Skype fik deres ide på et tidspunkt, hvor den danske venturebranche havde store problemer med blot at sikre opfølgningsinvesteringer i deres eksisterende selskaber og derfor på et tidspunkt, hvor risikovilligheden ikke var til stede. Det er klart, at venturebranchen er en forudsætning for, at vi får den nødvendige vækst, og det er vigtigt at risikovilligheden hos ventureselskaberne modsvarer risikovilligheden hos de fremsynede iværksættere, og derfor er timingen afgørende, og jeg mener, at risikovilligheden og evnen til at fastsætte en rigtig pris er større i dag, end den var for bare to år siden,« siger han.
Foruden de to stiftere høster fire udenlandske ventureselskaber milliard-gevinster ved salget. De fire selskaber er de to amerikanske selskaber Draper Fischer Jurvetson og Bessemer Ventures, schweiziske Index Ventures og Mangrove Capital Partners fra Luxembourg