I sidste uge blev Danmark fremhævet som et af verdens værste overvågningssamfund i en rapport fra den internationale organisation Privacy International. Det fik partiet Enhedslisten til at stille spørgsmål til videnskabsminister Helge Sander om, hvilke tiltag der er iværksat for at sikre privatlivet på nettet. På baggrund af svaret fra videnskabsministeren vil Enhedslisten nu stille et beslutningsforslag i Folketinget, om at der skal igangsættes en række initiativer for at sikre privatlivet på nettet.
»Forslaget vil tage udgangspunkt i kritikken fra Privacy International og de anbefalinger, der er fremkommet på baggrund af denne kritik. Enhedslisten tager dette initiativ, fordi det fremgår med al ønskelig tydelighed, at ministeren reelt intet har tænkt sig at foretage sig i denne sag,« udtaler Per Clausen, it-ordfører hos Enhedslisten.
Ministeren skriver i sit svar til Enhedslisten, at der fortsat skal være fokus på, hvordan private informationer kan beskyttes og kontrolleres af den enkelte.
»Den høje adgang til internettet betyder, at næsten alle danskere i dag kan bruge de nye digitale muligheder, om det så gælder digitale tilbud som netbank, offentlige digitale løsninger eller bestilling af rejser, kulturoplevelser med videre. Den høje udbredelse og de mange nye muligheder betyder selvfølgelig, at der er en risiko for, at de digitale 'fodspor' og digitale informationer, der afgives frivilligt eller på grundlag af lovmæssige bestemmelser, kan anvendes til at krænke privatlivets fred,« skriver Helge Sander.
Han henviser til, at ministeriet har nedsat et Privacy Forum, der skal komme med et idékatalog over tiltag til fortsat styrkelse af privatlivets fred i Danmark. Idékataloget skal indgå i arbejdsgrundlaget for en ny tværoffentlig arbejdsgruppe, der skal fremme privacy-hensyn i den offentlige sagsbehandling.